Cum a fost la Petrecerea mamelor care își fac timp pentru ele – februarie 2024

S-au dat războaie, s-a divizat lumea, generații întregi au murit în numele iubirii și tot în numele iubirii ducem astăzi bătălii interioare de care nici măcar noi nu suntem conștienți. Ce să mai zicem de cei iubiți de lângă noi pe care, de cele mai multe ori, îi rănim poate mai tare decât ca pe un străin.

Luna aceasta, la întîlnirea despre iubire am adescoperit, pe viu de această dată, că fiecare dintre noi poartă în minte o imagine despre iubire care rareori, rareori ”se pupă” cu definiția celui din fața noastră.

Ba, mai mult, nici noi, minte și emoție nu ne prea ”pupăm” de cele mai multe ori.

Mintea zice că iubirea e despre o vacanță la care visăm de câțiva ani care va fi într-o zi când copiii vor fi mari și noi încă tineri, pe când emoționalul parcă ar îndrăzni să ne spună că vacanța aia mult dorită poate fi chiar acum.

Ieși din minte, trăiește visul acum!

De câte ori ne punem de acord mintea cu inima?

De câte ori avem curajul să privim profund în inima noastră, întrebându-ne sincer:

Mă iubesc cu adevărat încât să permit acest lucru să mi se întâmple?

Valentina Secară, mamă, educator, formator de adulti, coach, consultant în educație, cu o pasiune pentru dezvoltarea oamenilor mici și a oamenilor mari, ne-a ajutat să ne descifrăm propriul limbaj de iubire în comunicarea cu noi înșine, în primul rând, iar mai apoi în relație cu cei din jur.

Dacă încă nu ați citit cartea ”Cele 5 limbaje ale iubirii”, Gary Chapman, vă recomand din suflet să o faceți, iar dacă timpul vă lipsește, puteți căuta un test rapid pe google – test de descifrare a limbajului de iubire – și veți primi povestea pe scurt care o să vă ajute să vă înțelegeți un picuț mai bine. Apoi, dacă veți citi și cartea, o să începeți să îi înțelegeți și pe cei din jur.

Se întâmplă, de cele mai multe ori, pe principiul: constrastele se atrag, ca limbajul meu de iubire să nu fie identic cu cel al partenerului meu și aici, putem vorbi de o primă diferențiere care gestionată corespunzător, poate duce la armonie sau invers, la conflict.

În Human Design, această diferențiere se vede cel mai bine în circuite. Cineva care este definit pe circuitul tribal va avea ca limbaj de vorbire, îmbrățișările, de exemplu, atingerea fizică. O astfel de persoană va considera dificil o relație la distanță sau un partener care este plecat o mare parte din timp de acasă. Pe când, o persoană definită pe circuitul colectiv, va avea un limbaj de iubire precum cuvintele de încurajare, care îl vor împuternici să îi împuternicească pe cei din jur.

Dar cum se vor înțelege, la nivel de cuplu, cele două persoane de mai sus?

Pe scurt, nici unul dintre parteneri nu ar trebui să aibă o meserie care implică deplasări pe termen lung, iar doi, comunicarea asertică: eu îmi doresc de la tine să îmi spui că am făcut bine aici, chiar dacă e posibil pentru tine să nu fie suficient. ceea ce am eu nevoie de la tine este să îmi spui că sunt suficientă pentru tine.

Iar asta, dragii mei, se traduce – mă cunosc suficient de bine pe mine, din iubire pentru mine, încât știu ce am nevoie ca să-mi fie bine.

De aceea, întotdeauna când îi cerem iubire celui din fața noastră, primul pas este, de fapt, către noi înșine. Ce am nevoie cu adevărat ca să mă simt iubit? Iar apoi, exprimați blând și asertiv.

De asemenea, există și ”Cele 5 limbaje de iubire la copii”, căci nu e nimic mai frumos precum vorbitul iubirii pe limba copiilor!

Valentina a oferit cadou comunității și 2 cărți pentru care îi mulțumim că ne ajută, la nivel colectiv, să învățăm să facem un pic mai bine pentru noi și pentru cei din jur.

Andreea Daniela Golita, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie acreditat internațional în Terapia centrata pe emoții (EFT) și co-fondator al centrului Psihologie Cuantica din București, a reușit să aducă puțină lumină în bezna care înconjoară, uneori, acest cuvânt atât de căutat, de dorit și de așteptat și totuși, atât de puțin înțeles la nivel profund. L-a decojit ca pe o Matrioskă – vă spun că n-a fost un proces ușor, că dacă a simți cu adevărat ce stă dincolo de mecanismele de protecție din minte ar fi fost simplu, trăiam într-o lume perfectă, iar noi eram îngerași.

Din fericire, avem de treabă, iar treaba stă să ne descoperim cu încredere și curaj propria definiție de iubire, care stă la baza tuturor bazelor pentru a avea o viață împlinită, în echilibru cu noi și cu cei din jur. Cum o descoperim? Plecăm de la modul în care a tradus mintea noastră iubirea în familie, modul cum ne-am construit viața pe acest model, iar apoi, prin terapie, rescriem programul de funcționare.

Hai, că se poate! :)

Luna aceasta am sărbătorit Vărsătorii, acest semn excentric pentru care eu am o atracție specială :) Vocile adolescenței mele sunt în această zodie: Axl Rose (Guns nRoses) și Sully Erna (Godsmack). Acum, m-am dus mai pe Taur….

Ne-au fost alături cu cadouri și inima deschisă, Eisberg România, NALA Natural Cosmetics, Joa by Catwork ,

Almond cu un tort absolut minunat, cărora le mulțumim înmiit, iar Luna Popescu ne-a făcut cele mai frumoase fotografii.

Ce bucurie să ne avem cu toții împreună!

Alături de Monica, vă așteptăm împreună la următoarea întâlnire care va avea loc în data de 21 martie la o ediție relaxantă și despre relaxare!

Că na, tot le vine rândul Peștilor!

By

Share!