Idei de jocuri pentru dezvoltarea răbdării, atenției și motricității fine și grosiere acasă
Completez lista cu cele mai îndrăgite activități de la noi din casă, pe timp de școală și vacanță, cu jocuri de dezvoltare a răbdării, atenției și motricității fine și grosiere.
1. Puzzle-urile
Sunt zeci sau poate sute de tipuri de puzzle-uri pentru copii și adulți. Mai mari, mai mici, mai colorate, cu personaje din desene animate, peisaje și clădiri, mașini și tot felul de alte imagini. Noi avem peste 15 tipuri de puzzle-uri, însă dintre toate, cele mai iubite sunt cele de podea, cu mai mult de 150 de piese de dimensiuni mari (96×68 cm) și cu imaginea clar imprimată. Unele dintre ele vin și cu o cărticică cu explicații suplimentare despre imaginea creată. Noi avem 3 acest gen: unul cu Planeta Pământ pe care copiii mei îl adoră, altul cu Spațiul Cosmic și celălalt cu un orășel.
Vârsta recomandată de producător e de la 6 ani în sus. Cu Beti însă, care e mai mică, îl facem pe bucăți: soarele, astronautul, o anumită planetă pentru că piesele sunt mari și ușor de manevrat. Planeta Pământ este mai ușor de realizat decât Cosmosul. Acesta din urmă are multe piese de culoare bleumarin sau galben și e mai greu de deslușit locul de unde provin.
Puzzle-urile ajută la coordonarea și orientarea în spațiu, dezvoltă imaginația și atenția. În plus, ajută copilul să fie perseverent.
2. Jocurile cu fișe de lucru sau cărțile Usborne (de tipul wipe-clean)
Primele cărți Usborne de tipul scriere și ștergere i le-am luat lui Andre când am plecat acum vreo 3 ani în Portugalia. I-a plăcut foarte mult, atât de mult că încă mai lucrează pe ele. Pentru că ele se șterg cu un șervețel umed și o iei de la capăt până te plictisești, dacă te plictisești.
Acestea sunt primele lui cărți Usborne. Au exerciții simple cu labirinturi și desen liber pe care le mâzgălește acum Beti.
Apoi, de curând le-am luat niște fișe de lucru pe același sistem de scriere și ștergere.
Am ales un pachet cu labirinturi pentru a-i ajuta să găsească soluții la problemele date. Trecem prin perioada de urlete și țipete dacă nu primim ceea ce vrem, iar aceste fișe ne ajută să gândim logic, să avem răbdare și să ne atingem scopul cu pași mici.
Pachetul cu exerciții de concentrare a fost ales pentru Andre cu care vreau să lucrez la creșterea puterii de atenție și concentrare pe un subiect dat.
Iar cel cu șah a fost pentru a mă ajuta să-l inițiez în jocul cu același nume.
Sunt multe combinații în funcție de nevoile fiecărui copil în parte.
Personal, mi se pare cea mai faină invenție pentru copiii de toate vârstele. Sunt extrem de utile mai ales în mașină sau când ieșiți cu copiii la restaurant.
3. Albumele cu imagini din cărțile de colorat
Vacanța trecută a venit mama la noi să stea cu copiii. Într-o seară când m-am întors de la birou era așa o liniște în casă că nu înțelegeam ce se întâmplă.
Mama împreună cu copiii decupau desenele făcute de ei dintr-o carte de colorat și le lipeau pe un carton mare de tip A5. Făceau un colaj cu propriile lor desene. Dincolo că erau extrem de încântați de toată treaba cu tăiatul și lipitul, tabloul final a făcut senzație.
Îl puteți lipi la ei în cameră sau chiar înrăma.
Succes garantat!
În epopeea despre activități pentru copii și familie am mai scris:
Iar bonus, vă invit să faceți un șotron cu scotch oriunde vă permite spațiul în casă și să lăsați copiii să sară.
La noi a fost bătaie pe el!
Spor!
Foarte faine ideile. Aș vrea și eu cărți pentru concentrare dar am văzut că nu ai trecut nicio sursă. :) Îmi poți spune și mie, te rog.
Bună, le-am luat de la un loc de joacă. Caută-le după numele lor: IQ FUN.
Te pup.
[…] ”Idei de jocuri pentru dezvoltarea răbdării, atenției și motricității fine și grosiere acasă” – […]
Mulțumesc mult!
Wow, ce puzzeluri interesante. De unde le-ai luat?
Edu Class. Mă bucur că îți plac.