Ce mai aduce Moș Crăciun, când gazul s-a scumpit și banii nu s-au înmulțit
Mai e loc de cadouri sofisticate, vacanțe în paradis, ultimul Iphone și bijuterii cu inimioare din aur, când plinul la mașină te costă cât factura de gaz pe o lună?
N-am fost niciodată o mare cheltuitoare de resurse, poate doar din alea personale: timpul și nervii altora.
Dar dincolo că sunt o visătoare și transform totul într-o poveste, spre disperarea oamenilor din jur care nu au timp să mă asculte, când a fost vorba să-mi doresc ceva, am fost destul de concretă.
Iar când vine vorba să ofer cadouri, ori prefer să întreb ce-și doresc oamenii din jur, ori cumpăr ceva atât de deosebit, încât șansele să nu fie pe plac sunt minime. Doar că la ultima opțiune, am nevoie de timp și planificare, ceea ce este mai greu în zilele noastre. Astfel, deseori, rămâne varianta 1 în picioare.
Nu vedeți? Până și pe copii îi întrebăm ce-și doresc de la Moș Crăciun.
Pe timpuri, Moșul aducea ce considera el. Acuma, aduce exact ce vrea beneficiarul final. Să nu existe nemulțumiri și crize de furie.
Vorbeam cu o prietenă la telefon când deodată m-a întrebat:
– Tu ce vrei cadou?
– Nimic. Am de toate.
– Ei, trebuie să vrei ceva.
Stau, mă gândesc:
– Chiar nu am nevoie de nimic.
Și asta e o problemă, să nu ai nevoie de nimic. Trece Crăciunul pe lângă tine și tu nu ai nevoie de nimic.
Nici de-o cană, nici de-o față de masă.
Pentru cei care și-au cheltuit așa, ca mine, bugetul de iarnă pentru vacanța de la vară, am făcut cea mai scurtă listă cu cadouri ieftine, de care oricine ar avea nevoie la un moment dat în această viață:
- Muulte cărți bune. Ceva care ar putea schimba vieți. (eu nu mai vreau de dezvoltare personală, ci de uitat de mine și de trăit alături de personaje.)
- O bluză galbenă, albă, roșie care merge bine la orice pantalon. Sau o cămașă albă. o vestă.
- Un board game pentru adulți ca să încurajăm întâlnirile între oamenii mari și organizarea de seri distractive.
- Mănuși din piele (nu știu alții cum sunt, dar eu am avut mereu o slăbiciune pentru piele).
- Vitamine. Râdeți, glumiți, dar pentru cine nu are timp nici la baie să meargă, un drum la Secom și cumpărat niște vitamine bune sunt aur curat.
- Orice de la Mac. Orice doamnă își pune măcar un rimel la ochi.
- O cremă de mâini foarte bună sau cremă de corp. Eu am primit una de la Nivea pe care o folosesc și la copii, are ambalaj de iarnă și e numai bună pentru mâini aspre de la frig.
- Bijuterii. Eu iubesc cerceii lungi. Dar pot fi mărgele, brățări, ganblonțuri deosebite pe care le găsești oriunde la prețuri decente. Am o recomandare pe blog despre Letiția Pintilie care face niște cercei absolut minunați. Plus alte bijuterii.
- O pereche de colanți pentru cine poarta bluze lungi sau ciorapi mai speciali, de exemplu din cei modelatori. Am cumpărat de la Penti o pereche cu 30 lei.
Iar pentru un super efect:
10. Un maiou/ tricou/ bluză cu paiete/ auriu/ argintiu pentru revelion. Oricât de multe ai avea, nu strică să petreci revelionul cu ceva nou pe tine.
Pentru genul masculin, ceva simplu și cu bun gust ar fi:
- Cămășile pe care ei nu și le-ar cumpăra niciodată (o marcă deosebită cum ar fi Pineberry) sau cele casual. Mie îmi plac mult cele de la Reserved.
- Orice de la Decathlon, în limita bugetului.
- Un board game pe care nu și l-ar cumpăra niciodată (Cris a primit de ziua lui, acum mulți ani, un set de poker cu care încă se mai joacă, plus Monopoly care a devenit, între timp, jocul preferat al lui Andre)
- Un produs deosebit pentru bărbierit cum sunt cele de la Barber Club. Le găsiți numai pe Emag, dar e o marcă englezească foarte bună.
- Ceva legat de hobby-ul lui, lucruri de detaliu prin care îi confirmi că îi împărtășești alegerea. Eu i-am luat pentru chitare un stander, pe care să-l pună în casă, pentru cei care merg la sala un recipient pentru apă, pentru cei care nu merg la sală câteva ședințe gratuite, pentru cei cărora le plac mașinile un curs de testare a unei mașini de curse.
Pentru mine, Crăciunul este despre a dărui și a sta alături de familie.
În nici un caz despre a cheltui toți banii până la salariul viitor și a crea stres și frustrare unde ar trebui să fie liniște și relaxare.
Succes la shopping conștient!
Carti minunate citite de cand sunt acasa cu bebe:
Amintiri,vise, reflectii- Carl Gustav Jung
Planul infinit – Isabel A,lende
Calatoria Elefantului – Jose Saramago
Toba de tinichea -Gunter Grass
A trai pentru a-ti povesti viata -Gabriel Garcia Marquez
La pescuit de pastravi in America – Richard Brautigan
Zapada – Orhan Pamuk
Fortareata alba – Orhan Pamuk
Amurgul zeilor stepei – Ismail Kadare
Va mai scriu daca imi amintesc.
Recomand pe langa aceste romane Amin Maalouf, Paul Aster, Amos Oz, Haruki Murakami.
Aur e lista ta! Mulțumesc mult!