În fiecare dintre noi stă un om resursă – Canapeaua Roșie. Și mama este OM, invitat: Mihaela Amariei

De când suntem tot mai conectați la viața socială a altora, știm mai bine ce-a mâncat vecina la micul dejun decât bărbatul nostru din casă și cunoaștem marca de pantofi a vedetelor internaționale decât hainele cu care a plecat copilul nostru din casă, tindem să ne lărgim raza de atenție și să cuprindem persoane cu care reușim să ne conectăm doar la nivel virtual.

Și nu e neapărat rău, din fiecare experiență putem învăța atâta timp cât o considerăm valoroasă pentru stilul nostru de viață.

Cu toate acestea, rezultatele celui mai mare studiu din lume, The Grant Study desfășurat pe o perioadă de 75 de ani arată că relațiile noastre sociale sunt cele mai importante pentru a fi fericiți și a crește calitatea vieții noastre.

Personal, nu mă surprinde această concluzie, pentru că am ceva ani de când mă gândesc să fac o serie de video-uri în care să vă prezint oamenii din jurul nostru, oameni absolut normali, oameni pe care îi întâlnești la rând la supermarket, în față la benzinărie sau lângă tine, pe plajă, oameni de la care îți poți lua lecții de viață dacă le dai șansa să îi cunoști, lecții uneori mult mai importante decât o interacțiune virtuală.

De câte ori vi s-a întâmplat să auziți: de la proful de mate am învățat să am încredere în mine și de câte ori ați auzit: am învățat din poza X ce înseamnă să-ți recunoști greșeala.

Am realizat de-a lungul timpului că persoana de acum, din fața voastră, ceea ce sunt astăzi am devenit datorită interacțiunilor pe care le am cu cei din jur care îmi dau încredere în mine, care mă înțeleg și mă sprijină.

Sunt cei care în ochii online-ului poate e un oarecare, dar în viața noastră este omul de bază.

Cred cu tărie că niciodată nu suntem singuri și că în fiecare dintre noi stă un om resursă cu ajutorul căruia putem fi fericiți!

Canapeaua Roșie

Video-urile pe care le aveam în plan să le fac pentru canalul meu de Youtube și-au creat propriul drum și au prins viață în emisiunea Canapeaua Roșie pe care o prezint o dată pe lună la canalul TV Bizilive.

În prima emisiune am vorbit cu Mihaela Amariei, prietena mea bună, trainer și consultant, unul dintre cei mai profesioniști și organizați oameni pe care-i cunosc și care este un continuu model de femeie care știe exact când trebuie să se oprească pentru a-și lua timpul ei. 

Mihaela este antreprenor, a devenit mamă la 43 de ani pentru că și-a dorit foarte mult doi copii, lucru absolut inspirațional pentru mine, lucrează de acasă, își ia timp să stea cu băieții pentru că ”așa simt să fac astăzi, Dina”, pentru că știe că atunci când are programare la manichiură sau la coafor nimeni nu o deranjează.

Nu are ajutor în casă, soțul ei lucrează inclusiv sâmbăta, fac amândoi curat și când are nevoie de timpul ei apelează la prieteni sau o cheamă pe soacra ei din afara orașului. Se înțelege că nu apelează chiar foarte des :)

Și cu toate astea, nu face rabat la timpul ei, motiv pentru care am chemat-o să ne spună cum a reușit să nu se lase coruptă de scuzele prea bine cunoscute ale mamelor: nu am timp, nu pot, nu are cine sta cu copilul.

Mihaela Amariei, mamă, antreprenor, soție și femeie

Întrebare: Mihaela, ești una dintre femeile din jurul meu care ai grijă de tine, mergi la masaj, la coafor, la mani-pedi. Ești femeie care găsește mereu soluții pentru copii ca să iasă cu o prietenă la cafea sau cu soțul la un weekend la munte. Lucruri pe care eu nu le-am făcut aproape niciodată de la mine putere. Cum reușești?

Mihaela: Cred că reușesc acum să nu uit de mine pentru ca am ars această etapă „cu succes” atunci când încă nu eram nici soție, nici mamă. Am avut o lungă perioadă în care nu eu, ci oricine altcineva era pe primul loc. Eram genul de om care dădea totul pentru ceilalți, mai ales dacă mi se cerea. Absolut totul. Și energie, și timp și haine și bani, dar mai ales mă dădeam inconștient pe mine ca om. Eu nu contam. Simțeam că dacă îi ajut pe alții atunci și eu voi fi ok și că într-o zi o sa primesc și eu de la viață…cine știe ce.

Și timpul mi-a demonstrat că nu este chiar așa. Că este nevoie de echilibru, că și eu contez. Dar apoi au început frământările. Cine sunt eu? Câte roluri am și câte pot să duc? Care dintre Mihaele conta mai mult? Mihaela managerul de proiect, Mihaela prietena, Mihaela directorul de promovare, Mihaela iubita sau Mihaela fata lui mama sau Mihaela sora sau … sau… și aproape niciodată, în trecutul meu nu mă întrebam dacă contează și Mihaela FEMEIA.

Întrebare: E o trăsătură de caracter, te naști să te pui pe tine prioritar sau înveți pe parcurs? Cum a fost la tine?

Mihaela: Cu mulţi ani în urmă am învățat despre sindromul stewardesei. În caz de avarie, mai întâi trebuie să îți pui ție masca de oxigen ca sa îl poți salva pe cel de lângă tine. A fost un drum lung către neuitarea de mine sau și mai bine spus către iubirea de sine. Am zburat în jurul pământului de multe ori până când am acceptat și aplicat principiul cu masca de oxigen. De înțeles îl înțelegeam, dar îmi era greu să îl accept și să îl aplic. Din diverse cauze: unele evenimente din viata mea de familie, o copilărie care mi-a dat rol de adult de mică, unele concepte religioase greșit înțelese și nici nu aveam acces la informații sau programe de dezvoltare personala până în urmă cu vreo 15 ani.

Să mă explic: m-am căsătorit la 38 de ani, am făcut primul copil la 39 de ani și al 2-lea copil la 43 de ani. Acum am 46 de ani. Mi-am descoperit și explorat toate rolurile iar cel de femeie e mereu pe lista mea de to do.

De ce iți spun asta? Dacă sunt acum femei, soții sau mame care ne ascultă, le invit să nu își facă mea-culpa pentru că nu este atât de simplu precum poate să pară când vine vorba de a avea grijă de femeia din tine. Dar nici nu vreau să creadă că au timp să o facă altădată. Că acum au ceva mai important de făcut, că acum e altcineva prioritar. Sunt excepții în viață, desigur, când e perfect ok să uiți de tine și să îți dai voie să fii șifonată și la faţă și la haine. La mine, spre exemplu, au fost în primele luni de alăptat la cerere, sau când am îngrijit pe cineva bolnav, sau când am suferit din iubire etc. Dar astea trebuie să fie excepții.

Vă invit să vizionați întreaga emisiune aici.

Pentru a accesa link-ul este nevoie să vă creați un cont, gratuit pentru primele 30 de zile. Vă recomand să ascultați și celelalte emisiuni de pe platformă, sunt extrem de interesante și abordează o serie largă de teme.

În plus, lunar, voi aduce la emisiunea Canapeaua Roșie invitați care să vă inspire pe mai de parte.

Pentru că în fiecare dintre noi stă un om resursă.

 

 

***Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.

 

Sursa foto

Share This Story!

Leave A Comment