Le cumpărăm copiilor tot ce-și doresc de sărbători?

Ultima provocare în materie de părințeală.

Acum vreo 2 ani, mă uitam mirată la mamele de pe Facebook care căutau disperate o anumită păpușă, o anumită mașină, un anumit lego pentru cadoul de Moș Crăciun, altfel se termina lumea dacă nu găseau exact, dar exact ceea ce visa copilul.

Eu zâmbeam așa în colțul gurii și-mi spuneam:

– Cine eu? Vreodată am să fiu mama disperată care caută tot ceea ce visează copilul să primească de Moș Crăciun? Eu? Niciodată.

Copilul trebuie să înțeleagă că nu poate primi tot ceea ce visează sau vede la televizor, trebuie să folosim aceste dorințe pentru a educa copilul în spiritul economisirii și nicidecum să dăm impresia că orice este posibil.

Sunt bună la teorie, practica mă cam omoară.

Acum 2 ani, copiii mei erau încă mici. Nu prea știau ce-și doresc cu adevărat, iar eu le cumpăra ce consideram potrivit vârstei lor. Nu cred să le fi oferit ceva vreodată, iar ei să nu se bucure. De aceea am și prins curaj. Doar că, na, timpul trece, copiii cresc, merg la școală, văd la alții, încep să știe ce vor, iar de obicei nu e ceea ce vor și părinții.

Anul ăsta copii s-au apucat să-i scrie lui Moș Crăciun.

Andre a vrut poartă de fotbal și coș de baschet. Ceea ce e mai mult decât acceptabil. Bine, a cerut și tabletă dar toată lumea știe că Moș Crăciun nu aduce tablete. Nu?

Beti a desenat-o pe Rapunzel. Pentru că atât vrea de la Moș Crăciun și pe Skye de la Moș Nicolae. Care a trecut, dar ea-l mai așteaptă o dată pentru că nu i l-a adus pe Skye.

Pentru cine nu știe Rapunzel este 160 lei și nu face nimic de banii ăștia.

– Beti, dar poate vrei altceva. Poate un puzzle, un joc de construit.

– Eu o vreau pe Rapunzel și pe Skye.

Partea proastă e că mama lui Beti i-a cumpărat deja un joc mare, de tip lego, de construit o casă pentru păpuși. Pentru că mama lui Beti a considerat că e mai util decât Rapunzel.

Aseară, în mașină, Beti mă întreabă:

– Mami, Moș Crăciun ne vede?

– Nu, Beti. Nu e lângă noi.

– Ba da, nu se vede, dar el e lângă noi împreună cu Moș Nicolae.

– Moș Crăciun, ești aici? continuă ea.

– Da, sunt aici, dar nu mă vezi, răspunde ea cu o voce groasă.

– Vrei să-și cânt un cântec ție și lui Moș Nicolae?

– Da, vreau, continuă ea cu aceeași voce groasă.

Eu eram bine blocată în trafic, deci mă distram copios.

– Bine, vă cânt la amândoi. Hai, nu te supăra Moș Crăciun, vă cânt la amândoi ca să mi-o aduceți pe Rapunzel și pe Skye. Bine, încep cu Moș Crăciun că e mai gras.

Moș Crăciun cu plete dalbe

A venit de prin nămeți…

După 10 minute

Ța, ța, ța

Căpriță ța

Mi-e teamă că te-o mânca…..

După alte 10 minute

Jingle bells, jingle bells

Jingle all the way

Timp nedeterminat

La anul și la mulți ani!

– Bravo, Beti, o aplaud eu încântată.

– Iar acum, Moșilor, haideți să vorbim despre Rapunzel și Skye, continuă ea serioasă.

 

Nu știu voi ce faceți, dar știți cumva unde-l găsesc pe Skye?

 

Sursa foto

 

By Published On: 18/12/2018Categories: Jurnal de părinte7 Comments

Share This Story!

7 Comments

 1. Mihaela 12/12/2020 at 12:00 - Reply

  Am văzut pe emag, eu am gasit-o pe Peppa ????‍♀️????care sper sa ajunga la timp

 2. Monica 13/12/2020 at 14:29 - Reply

  In Pepco avea plusuri destul de mari cu personajele din Patrula Catelusilor inclusiv pe Skye iar pretul era undeva in jur de 50-60 lei

 3. o femeie 14/12/2020 at 10:17 - Reply

  noi am luat cadourile din noiembrie. Da, ne dorim carti, avem colectii ce le luam, am luat si un card cadou, am mai notat ceva marunt ce voia prin octombrie, si gata. Craciunul e de aniversat nasterea lui Iisus, nu a consumerismului.

 4. A 16/12/2020 at 09:04 - Reply

  Erau plusurile din Patrula catelusilor, inclusiv Skye, la carrefour, in urma cu vreo 2 saptamani.

 5. ada 16/12/2020 at 15:19 - Reply

  In singurul an când am considerat și eu ca plusul Celeste nu face nimic pentru cele 2 milioane cat costa, am avut cel mai trist Crăciun. I-am luat cadouri frumoase (set de țesut, set de pictat ceramica, joc de construit fabrica de ciocolata și alte câteva dorințe mărunte de pe lista), însă când am văzut-o cum deschide fiecare cutie sperând ca în următoarea va fi Celeste și cat de dezamăgită a fost la final, mi-am promis ca nu mai fac asa ceva. Un singur lucru, daca e cel dorit, face cat toate celelalte surprize, pe care noi consideram ca ii sunt mai potrivite și de multe ori le luam degeaba. Si acum la 13 ani scrie scrisoare către Mos Crăciun, în noiembrie (ca sa am timp sa caut o varianta din cele care si le dorește cel mai mult). Astfel rămâne și o surpriza ce primește, pana la final, pentru ca nu știe care varianta va fi cea câștigătoare. Pe lângă restul valorilor care reprezinta Crăciunul (bunătate, generozitate, empatie, familie, nașterea Domnului) și cadoul e ceva magic, care ne da acel sentiment de unicitate al Crăciunului, de bucurie…

Leave A Comment