Ciocolată de casă fără zahăr
Oare există vreun dulce cel puțin la fel de bun ca ciocolata de casă fără zahăr?
Adică, gustul copilăriei perfect fără să îngrașe, fără să te mustre conștiința, absolut sănătos și super gustos.
Știu, cred că sună puțin a film SF, eu cel puțin așa m-am simțit, dar mi-am încercat norocul de când a intrat în viața mea zahărul natural de la Green Sugar. Știam că nu schimbă gustul produsului, de aia m-am și încumetat să-l testez. Pentru că nimic nu mă enervează mai mult la tot ce înseamnă îndulcitor natural cum e să mă aștept ca gustul cafelei mele să fie într-un fel și în realitate, să fie altfel.
Ba mai mult, dacă e să testez, atunci s-o fac până la capăt. Așa că, nu doar că am testat Green Sugar-ul în rețeta mea originală de ciocolata de casă, ci l-am folosit pe cel brun.
A ieșit ceva de vis, copiilor le-a plăcut foarte mult, iar pe mine m-a câștigat pentru totdeauna! Singura diferență față de rețeta cu zahăr e că aceasta are aspect mai nisipos. În rest, gustul e la fel.
Rețeta aceasta de ciocolată de casă nu e foarte dulce, e un fel de varianta neagră a ciocolatei pe care o știm noi, așa că dacă o preferați mai dulce, adăugați mai mult zahăr. În plus, puteți adăuga nuci, caju, fructe uscate.
Noi o preferăm de obicei simplă, dar de data asta am făcut câteva bucăți și cu nuci.
Secretul acestei rețete, cum de altfel, secretul tuturor rețetelor de ciocolată de casă este siropul de apă cu zahăr pe care trebuie să-l testați înainte, altfel, o să vă iasă ciocolata ori prea făinoasă, ori prea curgătoare.
Însă, pe cât de complicat ar putea părea, pe atât de simplu e cu puțină atenție.
Ingrediente:
- 400 g lapte praf
- 200 g unt (la temperatura camerei)
- 160 ml apă
- 150 g zahăr brun Green Sugar
- 40 g cacao
- sare
- esență de portocală, lămâie, vanilie (după preferințe)
Preparare:
Pasul 1: Într-o crăticioară, punem pe foc apa, zahărul, sarea și esențele. Amestecăm până la omogenizare, apoi lăsăm pe foc până începe să fiarbă aproximativ 10 minute, la foc mic.
Testul siropului se face astfel: într-un pahar cu apă rece, punem un strop de sirop. Dacă picătura se împrăștie imediat în apă, mai lăsăm siropul pe foc. Dacă își păstrează forma și abia apoi se duce la fundul paharului, siropul este gata. Testați siropul din 30 în 30 de secunde ca să nu ratați momentul.
Pasul 2: Închideți focul și adăugați imediat untul, amestecând continuu până se topește complet. Puneți deoparte.
Pasul 3: Într-un recipient, se amestecă laptele praf cu cacaua și se adaugă siropul de zahăr. Amestecați până se omogenizează toată compoziția. Acum puteți adăuga și nucile sau alte fructe, dacă doriți.
Pasul 4: Tapetați un recipient cu folie de plastic și turnați ciocolata în el. Lăsați-o la rece, de preferat nu în frigider pentru că se fărâmițează, pentru câteva ore.
Eu am pus în recipiente mici ca să pot păstra pentru o perioadă mai lungă de timp.
Poftă bună!
***Cartea Destin de mamă este o reprezentare cu tușe ironic-amuzante a vieții de familie de astăzi, precum și a universului interior al femeii contemporane, răvășite și supraîncărcate. Dina a găsit soluția de a te lăsa, ca femeie, în ghidajul instinctului și al intuiției feminine, recunoscute ca fiind salvatoare, plus o bună educație – adică ceea ce știi după ce ai uitat tot.” (Oana Moșoiu, soră, trainer, voluntar, profesor, mamă ș.c.l)