Cum ne pregătim copiii pentru adolescență
Una dintre perioadele care sperie cel mai mult părinții din toate timpurile este cu siguranță cea a adolescenței. Pe vremea mea, ca să fiu în ton cu bunica, perioada întrebărilor existențiale, a coșurilor pe față și a ușilor trântite-n nas părinților începea în jurul vârstei de 14 ani. Tot cam pe-atunci m-am îndrăgostit și eu iremediabil de Axl Rose, al cărui poster cu el în chiloți mi l-am lipit de dulapul din camera de-am crezut că face mama infarct când l-a văzut.
Astăzi, vârsta a coborât pe la 12 ani, manifestându-se însă în același fel exuberant prin manifestarea nevoii de explorare a identității, de clarificare a poziției în raport cu grupul de prieteni, de comunicare și de căutare a independenței.
La baza acestor transformări stau schimbările hormonale, de cele mai multe ori manifestate fizic prin apariția acneei, a coșurilor și punctelor negre, lucru care le poate scădea încrederea și stima în sine, pot duce la relații defectuoase cu colegii, dependențe, depresie, stres.
Imaginea de sine devine extrem de importantă, stilul vestimentar și părerea colegilor începe să conteze din ce în ce mai mult, iar părinții care până acum jucau rolul personajului principal din viața copilului, acum devin doar observatori.
Cum îi ajutăm pe copii acum ca să avem la adolescență o relație sănătoasă?
Pe cât de greu și de neînțeles ar părea perioada adolescenței, în realitate, natura ne-a împuternicit ca părinți cu toate instrumentele de care avem nevoie ca să ne pregătim copiii pentru o perioadă extrem de interesantă și frumoasă, plină de revelații și descoperiri care îi va ajuta să devină adulți responsabili, independenți, încrezători, care să se iubească și să se aprecieze.
În perioada 6-12 ani, respectiv, perioada de dinainte de adolescență ne întâlnim cu această fereastră de oportunitate de a ne lua timpul necesar să vorbim deschis și să ne pregătim copiii pentru minunata lume a adolescenței.
Dacă cu copilul cel mare, Andre, discuția n-a ajuns în profunditate, asta și pentru că dezvoltarea lui în această direcție este mai lentă, cu Beti lucrurile funcționează pe o altă viteză. Deja este foarte atentă la cum se îmbracă pentru a fi plăcută de colegii de școală, este atentă la tenul ei, își face fotografii cu telefonul meu experimentând tot felul de emoții, iar de curând mi-a zis:
– Vai, mami, ce bine e când ești frumoasă!
Iar mie mi-a căzut fața.
Desigur că e minunat să te simți frumoasă în pielea ta oricum ai arăta, dar nici tocmai sănătos nu e să crezi că frumusețea este cheia tuturor rezolvărilor în viață.
Tocmai pentru că va veni acest moment al adolescenței în viața fiecăruia dintre ei, cu transformări hormonale și probleme de piele: acnee, coșuri, puncte negre care vor zdruncina serios echilibrul estetic.
De aceea este important să profităm de această fereastră de oportunitate din perioada 6-12 ani și să le povestim copiilor că sunt mai mult decât aspectul fizic, să-i încurajăm și să-i ajutăm să-și dezvolte încrederea în sine, să-și descopere punctele forte, să se simtă apreciați și iubiți necondiționat, indiferent de modul cum le stă părul într-o dimineață sau câte coșuri le-a apărut aseară.
În această direcție, am în vedere următorii pași:
- identificarea timpurie a problemelor. Un stil de viață sănătos cu program clar de mese și mâncare cât mai mult gătită în casă conduce pe termen lung la obiceiuri sănătoase care îl va ajuta pe copil la menținerea greutății optime și a sănătății tenului în momentele dificile ce vor urma.
- transmiterea de informații. Este important să-i familiarizăm pe copii cu conceptul de adolescență, să-i pregătim pentru ceea ce urmează ca să poată primi cu deschiderea schimbarea în viața lor.
- încredere și acceptare. Cel mai mare dar pe care îl poate oferi un părinte copilului este iubirea necondiționată. Copilul trebuie să știe și să simtă că indiferent ce se întâmplă cu el și oricum ar arăta, el rămâne aceeași persoană demnă de iubire, încredere și respect atât față de familie, cât și față de grupul de prieteni.
- comunicare și timp împreună. Chiar dacă avem impresia ca părinte că nu se întâmplă nimic special în viața copiilor în fiecare zi, adevărul e că întotdeauna există ceva ce vă poate povesti și din care putem trage concluzii valoroase despre modul cum se simte, neliniștile pe care le are, întrebările care îl provoacă. Și doar atunci când ne facem timp să-i ascultăm, ne facem, de fapt, timp să-i salvăm.
Tu ești mai mult decât aspectul tău fizic!
Este sloganul campaniei lansate de Tinero, un gel seboregulator regenerant, un produs cosmetic destinat îngrijirii pielii cu tendințe acneice pentru adolescenți și persoane adulte.
Rolul campaniei este de a încuraja dezvoltarea stimei și imaginii de sine în rândul adolescenților mai ales în perioadele dificile de schimbări hormonale
Are rol în regenerarea pielii, aceasta devenind vizibil mai luminoasă, mai netedă și mai catifelată.
Crema este recomandată de medicii dermatologi, se poate achiziționa din farmacii, este produsă în România și prețul ei este de aproximativ 20 lei.
În plus, Tinero are acțiune hidratantă, poate fi utilizat zilnic, înainte și după purtarea măștii pentru a preveni patologia dermatologică de mască.
În secolul în care copiii au cont de social media încă de pe covorul grădiniței, consider că este mai mult decât necesar să ne educăm copiii în spiritul respectului și a iubirii propriei persoane, fără filtre și schimbări artificiale.
Dacă l-ați întreba pe soțul meu de ce m-a invitat în oraș prima dată când tenul meu avea probleme serioase, v-ar spune că m-a plăcut pentru că zâmbeam mult.
Aspectul fizic este important dar nu decisiv în relațiile sociale din jurul nostru.