Privind înăuntru și Orbi, 2 cărți de Petronela Rotar (recenzie) – Orice e posibil atunci când îți dorești!

Am citit Privind înăuntru și Orbi, una după alta, în această ordine, acum mai bine de un an. M-am gândit mult cum să scriu despre experiența lecturii, ce să scriu, am procesat, iar apoi, le-am lăsat pe amândouă pe noptieră să-mi așez gândurile în ele.

S-a făcut aproape anul și simt nevoia să-mi eliberez capul patului. Așa că azi voi scrie despre ele, iar apoi le pun deoparte, să fac loc celor care mă așteaptă.

Privind înăuntru

Dacă ar fi să scriu o singură propoziție despre această care, ar suna așa: o enciclopedie a traumelor unei fetițe neiubite, neînțelese, neacceptată, neapreciată, educată într-un stil nepotrivit, devenită astăzi un adult bolnav, care dacă nu se vindecă de răni, va muri.

Practic, cartea este povestea transformării acestei fetițe în adult și drumul anevoios al adultului către vindecare și împlinire.

În ciuda opiniilor pe care le-am primit pe seama acestei cărți, că e o lectură dificilă și greu de digerat, eu am reușit să o citesc într-un ritm normal. Și găsesc două motive pentru această reușită:

  1. m-am regăsit foarte puțin în povestea cărții, și
  2. este scrisă foarte organizat, clar și curat.

Povestea traumelor din copilărie

Nimeni pe lumea asta nu a avut o copilărie perfectă, pentru că nu există părinți perfecți. Așa că, plecăm de la premisa că noi, toți, ascundem în sufletul nostru o nemulțumire, o neîmplinire, orice care să ne fi întristat la un moment dat viața de copil: ori am luat bătaie, ori n-am avut bicicletă, ori am rămas orfani de mici, ori am fost jigniți, ori din prea multă protecție am fost limitați în experiențe, ori părinții noștri nu se înțelegeau, ori am fost dați afară din casă și multe altele. La unii sunt mai multe, la alții, mai puține. Unii procesează într-un fel aceste experiențe, alții, diferit, fiecare, în funcție de capacitatea lui emoțională, de motivație, de curaj, de încredere, de personalitate, de tipul de alegeri pe care le face, până la urmă, de un întreg ansamblu de percepții, unic de la om la om.

Ideea nu este să căutăm cine are sacul cel mai mare cu traume, cu toate că în cartea Petronelei Rotar le găsim aproape pe toate la care te-ai putea gândi vreodată ceea ce ne face viața mai ușoară că le putem identifica mai bine, ci să ne căutăm fericirea, vindecându-le.

Iar ”Privind înăuntru” este una dintre cele mai bune motivații și un exemplu demn de urmat în cazul în care te-ai hotărât s-o iei pe drumul acesta. Încă nu am citit o altă carte de dezvoltare personală mai bine structurată și care să transmită atât de mult interes pentru vindecare cum a făcut-o Petronela Rotar în acest roman.

Cu toate că uneori aveam senzația că orice din jurul nostru ar putea deveni o traumă, un gând de admirație m-a petrecut pe tot parcursul lecturii: câtă dorință și voință a avut autoarea ca să se accepte și să se vindece!

Câți dintre noi avem curajul să ne înfruntăm cei mai adânci demoni și să nu abdicăm în fața lor?

Asta-i diferența dintre a alege să trăiești fericit sau să trăiești, doar.

Recomand această carte tuturor celor care simt și își doresc să îmbunătățească viața lor emoțională și în relația cu ei înșiși.

Orbi

Cartea ”Orbi” prezintă viața unei femei, Alexa, care oricât de mult ar căuta să fie fericită, face cele mai nepotrivite alegeri, pentru ca în final, să sufere. Oricât de mult aleargă să fie fericită, tot cu un picior în groapă ajunge!

După ce am terminat ”Privind înăuntru”, mi s-a părut că ”Orbi” vine să exemplifice exact toate traumele discutate precedent, un fel de ”vezi ce se poate întâmpla dacă nu te duci la terapie?” Nu mi-a fost tocmai simplu s-o citesc, asta și pentru că deja eram cu borcanele de exemple, traume și vindecare pline ochi, iar Alexa mi se părea una dintre acele femei căreia i se întâmplă toate relele numai ei. Știți prototipul, nu?

Cu cât vezi viața mai în negru, cu atât ea se va colora mai mult în doliu.

Posibil să fi trebuit să citesc cărțile invers ca să diger traumele Alexei și să înțeleg notele de dramatism care nu prea mă caracterizează.

Cert este că această carte deschide un drum luminos pentru femeile care se simt neputincioase în fața unor relații toxice sau abuzive, inspiră curaj și putere acolo unde ai crede că nu există decât teamă și neputință!

De fapt, cărțile Petronelei Rotar inspiră la luptă și vindecare cu orice preț, prin orice mijloc pentru a te accepta, a te împlini și a te iubi ca om, femeie și, dacă e cazul, ca mamă!

Pentru că una dintre lecțiile care mi-a fost confirmată în aceste două cărți este că traumele se transmit din generație în generație și stă în puterea noastră să oprim cercul vicios, iubindu-ne, acceptându-ne, respectându-ne, vindecându-ne!

Recomand această carte tuturor femeilor care simt nevoia de un imbold pentru a alege drumul vindecării, iar ulterior, fără nici o excepție, să citească ”Privind înăuntru” pentru partea practică și cea mai grea a procesului.

 

Orice e posibil atunci când îți dorești!

 

*** Cartea Destin de mamă este o reprezentare cu tușe ironic-amuzante a vieții de familie de astăzi, precum și a universului interior al femeii contemporane, răvășite și supraîncărcate. Dina a găsit soluția de a te lăsa, ca femeie, în ghidajul instinctului și al intuiției feminine, recunoscute ca fiind salvatoare, plus o bună educație – adică ceea ce știi după ce ai uitat tot.” (Oana Moșoiu, soră, trainer, voluntar, profesor, mamă ș.c.l)

 

 

Share This Story!

Leave A Comment