Biscuiți cu unt care se topesc în gură
O să mă iubiți și o să mă urâți pentru rețeta asta!
Sunt biscuiții aceia din care nu te poți opri mâncând, sunt perfecți pentru cafeaua de dimineață, pentru gustarea de la școală sau de după școală, sunt crocanți, se topesc în gură, au un gust fin de unt, consistență nisipoasă, sunt rapizi de făcut și au în compoziție numai 3 ingrediente.
Oare există ceva mai bun decât atât?
Secretul stă în amidonul de porumb care se pune în loc de făina obișnuită. Rețeta are influențe braziliene, de aici și înlocuirea făinii cu amidonul care la ei se folosește destul de mult. Nu vă impacientați, am descoperit cu această ocazie că amidonul este mult mai sănătos decât făina, are o grămadă de beneficii și ajută biscuiții să-și păstreze culoarea albă și textura nisipoasă care-i face să se topească în gură.
Eu zic să mergeți pe mâna mea și să-i testați, dar dacă totuși sunteți mai rezistenți la schimbare, puteți înlocui cu succes amidonul cu făina voastră din cămară. Nu vor mai ieși așa albi, dar gustul va fi la fel de bun!
Ingrediente:
- o cutie de lapte condensat (adică 305 ml, pe care-l găsiți la orice supermarket)
- 200 g unt la temperatura camerei (al meu a avut 80% grăsime)
- 500 g amidon de porumb sau 250 g amidon și 250 g făină albă sau 500 g făină (toate variantele sunt acceptate)
Preparare:
Pasul 1: Dați drumul la cuptor, la 180 grade.
Pasul 2: Într-un recipient, amestecați untul la temperatura camerei împreună cu laptele condensat până se face o cremă fină și curgătoare.
Pasul 3: Adăugați în ploaie amidonul sau făina, amestecând la început cu paleta, iar apoi cu mâna până se înglobează toată cantitatea. Se va forma un aluat moale și fin ca o plastilină care nu trebuie să se lipească de mâini.
Pasul 4: Luați câte o biluță în mâini, o presați în podul palmei și o așezați într-o tavă tapetată cu foaie de copt. Sau faceți forme de care doriți. Pentru mine, biscuiții care se topesc în gură arată așa :)
Pasul 5: Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 15, max 20 de minute. Biscuiții trebuie să rămână albi la suprafață, iar pe spate puțin bronzați.
Lăsați-i să se răcească, în contact cu aerul se vor întări și vor fi perfecți! Ies aproximativ 2 tăvi de cuptor, 54 de biscuiți în cazul meu. Dacă vi se par mulți, faceți jumătate de rețetă.
Poftă bună! Să lăsați și la copii!
Later edit: Pentru că am primit tot felul de întrebări cu privire la această rețetă, completez aici:
– cu făină normală ies mai puțin albi și mai puțin făinoși, e o chestie de gust și obișnuintă. Așa arată numai cu făină:
Copiilor le-a plăcut mai mult aceștia, mie cu amidon pentru că e un gust mai nou
– laptele condensat este îndulcit și este diferit de laptele normal. Are o textură mai cremoasă.
– se poate întinde foaie și tăia cu forme, aluatul este mai moale dar cu grijă veți reuși, așa cum a reușit și Beti
– nu recomand bebelușilor din cauza zahărului
*** Cartea Destin de mamă este o reprezentare cu tușe ironic-amuzante a vieții de familie de astăzi, precum și a universului interior al femeii contemporane, răvășite și supraîncărcate. Dina a găsit soluția de a te lăsa, ca femeie, în ghidajul instinctului și al intuiției feminine, recunoscute ca fiind salvatoare, plus o bună educație – adică ceea ce știi după ce ai uitat tot.” (Oana Moșoiu, soră, trainer, voluntar, profesor, mamă ș.c.l)
Buna ziua! Laptele condensat e indulcit sau normal? Multumesc
Indulcit
Pot pune lapte normal in loc de lapte condensat? Si daca da, ce cantitate? Va multumesc!
Nu prea, laptele condensat are o textura diferita. Cautati retete de facut in casa, nu e greu de facut.
Buna ziua, dar zahar nu contine ? Daca da, cat anume?
Laptele condensat contine deja suficient zahar. Nu e nevoie sa adaugi suplimentar.
Pentru cine nu ajunge la supermarket usor, eu faceam reteta cu smantana dulce proaspat stransa de pe lapte si continea si 3 linguri de zahar. Tin minte ca mamaia facea ceva asemanator iarna cu untura in loc de unt, si adauga un pic de praf de copt sa creasca.
Doamne, ceva nu e ok cu biscuitii astia! :( Am pus amidon de porumb si lapte condensat si la textura sunt ok dar cand bagi in gura ti se face gura punga, atat de fainosi se simt. Poate doar inmuiati in ceva sa-i mananci caci altfel… Poate e doar gustul meu altfel, dar mie nu imi plac deloc si abia asteptam sa gust…:(
Da, sunt făinoși dar în sensul bun. Mai dă-le o șansă cu făină, alor mei le plac tare mult. Practic, s-au dus într-o zi. Poate așa îți dai seama dacă e compoziția sau gustul tău.
Am făcut și eu acești biscuiți dar au ieșit foarte tari. Oare unde am gresit?
Ai pus doar amidon sau și făină? Cu amidon nu ar trebui să iasă tari, la cuptor nu stau mai mult de 15 minute. Cu faină sunt mai tari dar normal de tari :) tot maxim 15 minute.
Nu inteleg:spune se adauga amidonul sau faina,nu se adauga intai amidonul si dupa faina?Adica nu se adauga amandoua,dar treptat?
Adică, se adaugă amidonul sau făina, în funcție de ce anume ai ales să pui (amidon sau făină), în ploaie. Mai sus, în rețetă scrie că ori alegi să pui amidon, ori făină, deci, în ploaie, pui amidon sau făină :)
eu am luat lapte condensat, dar nu e dulce deloc. am urmat reteta de mai sus si nu s-a ingrosat continutul, o fi din cauza laptelui condensat? nu toate tipurile de lapte condensat sunt dulci? al meu e din carrefour. multumesc
Dacă nu are zahăr laptele condensat, pune vreo 100 g, pudra de preferat, poate de aia nu s-a întărit.
Am facut reteta cu amidon. GROAZNICI! Sunt tari de-ti spargi dintii si nu au niciun gust, zici ca mananci creta.
Nu înțeleg cum de ție ti-au ieșit așa rău, iar altora, perfecți ????
Erau albi când au ieșit din cuptor?
Măcar dulci trebuiau să fie….