Bacalhau com natas – Cod (alb) cu smântână
Să mai vorbim și de mancare, că printre orez cu vită, orez cu curcan și paste carbonara, mai fac și chestii complexe :)
Azi o să vă prezint una dintre cele mai bune și cele mai des întâlnite rețete de cod din Portugalia – bacalhau, în portugheză.
Pregătirea durează undeva între o oră jumătate – două. Multișor, dar se merită, mai ales când vreau să-mi impresionez soțul.
Pentru cei care au fost în Portugalia, acest cod este peștele pe care l-ați văzut în supermarket, în formă de triunghi, plin de sare și care miroase ciudat. Pentru cei care nu au fost, îl găsiți la Auchan, congelat sau proaspăt.
Sunt peste 1000 de rețete de bacalhau (se citește bacaliau), eu am să v-o prezint pe preferata mea.
Așadar, se iau cam 500 gr bacalhau (ptr 4 persoane), se fierbe, se scot oasele și carnea se desface în fâșii cu mainile.
Se iau cam 6-7 cartofi și se fac cartofi prăjiți, însă se lasă semi cruzi, mai mult făcuți decât nefăcuți. Eu îi fac la cuptor. Îi tai, îi pun într-o tavă, adaug sare și ulei de măsline. Îi las vreo 30 minute la 200 grade.
Se face un sos bechamel din: 40 gr unt, 40 gr faină albă, 150 ml lapte + 100 ml apă din fiertura peștelui și 200 ml smântână de gătit (de preferat La Dorna că e din lapte).
Se topește untul, se adaugă făina și imediat laptele. Apoi, smântâna se amestecă cu telul, se adaugă sare, piper și nucșoară (neaparat, pentru toate sosurile albe). Amestecăm continuu, iar când începe să se îngroașe închidem și mai amestecăm un pic până se răcește fundul oalei. Atenție: oala ar trebui să aibă fund dublu, altfel se poate prinde ușor. Eu fac porție dublă de sos, ne place mai cremos.
Se curăță o ceapă mare iar în oala în care a fiert peștele, se pune ulei de măsline și ceapa tăiată rondele. Se adaugă peștele și cartofii și se amestecă. Apoi, se adaugă sosul și amestecăm până se omogenizează totul. Acum e momentul să mai adaugăm sare sau condimente după gust: piper și nucsoara.
Se pune totul într-un vas termorezistent, se acoperă cu cașcaval ras și se pune la cuptor la 200 grade vreo 30 min sau până se topește cașcavalul și se face crustă pe de-asupra.
Nu vă pot spune cum e, DE-LI-CIOS!
La desert, am servit orez cu lapte – arroz doce. Reteta aici.
Poftă bună! Bom apetite!