Caracatiță la grătar cu orez integral
Nu sunt mare gurmandă, dar niciodată, niciodată, niciodată n-aș refuza o porție de caracatiță la grătar.
Iubesc textura, iubesc mirosul și să fim sinceri, e o moluscă tare drăguță și fascinantă. Plus că se combină perfect cu orezul, mâncarea mea preferată ca să nu mai spun cât e de sănătoasă.
Un milion de motive ca s-o gătești la un prânz rapid sau o cină romantică. Sau când vrei tu. Se face în maxim 60 de minute.
Ingrendiente
- 1 caracatiță sau tentacule de aproximativ 500 – 600 gr
- 1 ceapă mare
- sare, piper
- 200 gr orez de care vreți voi (integral, basmati, normal)
Preparare
Prima dată se curăță caracatița (eu am cumpărat-o deja curățată) și se pune la fiert într-o oală cu apă în care s-a adăugat sare. Apa trebuie să acopere caracatița. Apoi, curățăm ceapa, o tăiem pe jumătate și o adăugăm în oală.
Se lasă la fiert între 30-45 de minute. Se verifică din când în când pentru a nu o supra fierbe. Depinde de voi cum o doriți: dacă o vreți mai crocantă o lăsați mai puțin, dacă o doriți foarte moale, o lăsați mai mult la fiert.
Între timp pregătim orezul. Ne dorim un orez bob cu bob și nicidecum pilaful din vremea în care a făcut tata armata.
Într-o oală, se pune la fiert 3 căni de apă cu sare. Când începe să fiarbă apa se adaugă o cană de orez (200 gr), spălat în prealabil, și se dă focul la minim. Se amestecă foarte rar și se ține oala acoperită. Când a fiert (după aproximativ 20 de minute, dar depinde de tipul de orez pe care-l folosiți), închideți, scurgeți apa și lăsați orezul acoperit până îl serviți.
Ne întoarcem la caracatița care între timp s-a fiert. O scoatem din apă și o lăsăm la răcorit câteva minute.
Dacă vă este foarte foame, o puteți servi deja. Adăugați un pic de sare peste ea și ulei de măsline și o serviți cu orez și salată. Un deliciu.
Dacă vreți să amânați agonia și pentru un gust mai sofisticat, luați o tigaie grill (care nu ar trebui să vă lipsească din bucătărie), ungeți-o cu unt sau ulei de măsline și așezați caracatița în ea. Lăsați-o 3-4 minute pe o parte, apoi pe cealaltă la foc mare. O scoateți, adăugați sare și o serviți cu orez și salată.
Plus un pahar de rose, se știe!
Pentru detalii suplimentare și cum arată bucătăria mea într-o seară după serviciu, accesați video-ul de mai jos:
Poftă bună!