Arroz doce (orez cu lapte) – rețetă portugheză

Prima dată când am ajuns în Portugalia, soțul meu, pe-atunci prieten, mi-a zis:

– Nu s-a inventat orez cu lapte mai bun ca cel portughez.

Adevărul e că portughezii au o cultură a orezului cu lapte. Îl găsești peste tot, de la o simplă cafenea, până la o nuntă sofisticată.

Mi-a trebuit mai bine de 4 ani să descopăr rețeta care să fie ACEA rețetă.

Sunt enorm de multe versiuni pe internet, dar ori erau prea dulci, ori prea lichide, ori prea uscate.

Așa că, acum câțiva ani, am profitat de o petrecere cu familia extinsă a soțului meu și am luat rețeta perfectă de la o mătușă de-a lui.

Iar dacă tot am aflat-o, o dau și eu mai departe pentru curioși și dornici de un desert tradițional portughez.

Pe noi ne salvează cu gustările dintre mese pentru copii, iar Andre ia și la școală.

Iar dacă n-aș pune limită, l-ar mânca dimineața, la prânz și seara până la ultima boabă de orez.

Ingrediente (pentru 4 persoane care mănâncă bine):

  • 500 gr orez cu bob rotund (eu folosesc Scotti)
  • 2.5 – 3 l de lapte
  • 200-300 gr zahăr sau miere după gust
  • lămâie, vanilie, scorțișoară

Preparare:

  1. Fierbem laptele cu 2 bețe de scorțișoară și o coajă de lămâie. Dacă nu am lămâie bio, adaug la final esență de lămâie.
  2. Într-o oală cu fund dublu, se pune orezul spălat înainte cu puțină apă. Apa ajută să se umfle un pic bobul și să fiarbă mai ușor.
  3. Când s-a evaporat apa, adăugăm laptele fiert, polonic cu polonic. Lăsăm la foc mic să fiarbă. Când laptele din orez a dispărut, completăm cu lapte până când orezul s-a fiert complet. Procesul acesta durează între 1-2 ore și trebuie să fii cu ochii pe oală să nu se prindă.
  4. Când aproape este gata, se adaugă zahărul, se închide focul și se acoperă pentru câteva minute. Pentru cei care pun miere, lăsați să se răcească puțin compoziția înainte de a o adăuga. Orezul la care s-a adăugat zahărul va fi mai închegat, iar cu miere mai lichid.
  5. Se așază în recipiente și se ornează cu scorțișoară râșnită.

Poftă bună!

Sursa foto

Share This Story!

Leave A Comment