Tartă portugheză Pastel de nata (Tarte de nata)
După multe experimente care au consumat o grămadă de resurse de făină, aluat și ouă am reușit să ajung la cea mai apropiată rețetă de Tartă de nata, pe numele ei adevărat sau Tartă portugheză, dacă vreți s-o românizați.
Tarta de nata este sora mai mare a lui Pastel de nata, prăjitura tradițional portugheză cu aluat foietaj și cremă de ou care merge mai mult decât perfect cu cafeaua, la micul dejun sau la gustare.
Este foarte simplu de făcut și nu aveți nevoie decât de rețeta perfectă :)
Preparare:
Aluat:
- 300 g făină albă
- 2 ouă
- 100 ml apă (aprox)
- 150 g unt rece
- 50 g zahăr pudră
Cremă:
- 500 ml lapte
- 200-250 gr zahăr (după gust)
- 40 gr amidon
- 9 gălbenușuri
- 1 coajă de lămâie bio (dacă doriți)
- 1 băț de scorțișoară (dacă nu e scorțișoară, nu e portugheză, se știe)
Preparare:
Pasul 1 – amestecați într-un recipient făina, cele 2 ouă, zahărul, și untul și începeți să amestecați cu mâna, sau la aparat, cine are, și picurați ușor apă până se formează un aluat compact și moale, nelipicios. Îi dați o formă rotundă, îl înveliți în folie de plastic și-l lăsați la frigider pentru aprox. 30 minute.
După ce s-a scurs timpul, îl scoateți din frigider, îl întindeți cu sucitorul și îl așezați într-o formă de plăcintă tapetată cu hârtie de copt. Tava mea are 27 cm în diametru.
Între timp, dăm drumul la cuptor la 2o0 grade și ne apucăm de cremă.
Pasul 2: Puneți laptele la fiert într-o cratiță împreună cu coaja de lămâie și scorțișoara.
Pasul 3: Amestecați amidonul cu zahărul, iar apoi adăugați compoziția în lapte atunci când începe să fiarbă. Laptele meu a fost UHT, și pentru că nu avea nevoie să fie fiert, am adăugat zahărul și amidonul când acesta s-a încălzit bine. Am amestecat bine și continuu pentru omogenizare, iar când a ajuns la punctul de fierbere, am închis focul.
Pasul 4: Imediat, am adăugat gălbenușurile bătute bine și-am amestecat continuu, până la omogenizare completă. Dacă nu amestecați bine, riscați să faceți omletă pentru că laptele este în continuare foarte fierbinte.
Pasul 5: Cu o furculiță, împungem aluatul din tavă, ca să creăm spațiu de circulație a aerului și să nu se umfle, și îl lăsăm să se coacă, fără cremă, pentru 15 minute în cuptor.
Pasul 6: Când aluatul începe să prindă culoare arămie, scoatem tava din cuptor, turnăm crema peste el și îl lăsăm la cuptor, la 2oo grade pentru 20-25 minute, funcția căldură sus- jos. În ultimele 10 minute, schimbați funcția la căldură sus- jos și ventilație ca să prindă crusta prea mult cunoscută a Pastelului de nata.
Scoateți tarta din cuptor, iar dacă mai puteți, așteptați să se răcească ca să o tăiați. Se servește cu scorțișoară pe deasupra.
Poftă bună!