Sfinți moldovenești cu miere și nucă (fără zahăr)

Dacă ar fi să fac un top 3 cu cele mai gustoase rețete românești de dulciuri, de departe, primul loc ar fi revendicat de rețeta de sfinți moldovenești. Moi, pufoși, combinația de nucă și miere îi face perfecți și de mic dejun și de gustarea de la 11 și pentru aia de 16 și cină și desert.

Iar cu puțin noroc, s-ar putea să rămână unul și pentru pachețelul copilului de la școală.

În plus, faptul că nu are zahăr adăugat îți dă un imbold, așa, să-i mănânci fără nici o mustrare de conștiință.

Am făcut săptămâna trecută jumătate de cantitate, mi-au ieșit 9 bucăți și-au dispărut într-o zi jumate, lăsându-mi copiii fără răspuns la întrebarea:

– Cum, nu mai sunt opt-uri????

Așa că, de data asta am făcut cantitatea întreagă, să ajungă la toată lumea, măcar 2 zile.

Această rețetă nu are nici un secret. Doar să vă scoateți ingredientele din timp, din frigider și să le aveți pe toate la îndemână.

În loc de zahăr rafinat am pus zahăr natural de la Green Sugar pudră, cea mai minunată descoperire din ultimele zile care nu schimbă absolut deloc gustul produsului finit, are indice caloric zero și mai ales, MAI ALES, nu produce carii, durerea vieții mele. Și nici dependență, de zahăr, că de sfinți, nu știu ce să spun :)

Ingrediente (pentru 16-18 buc):

  • 1 kg făină
  • 2 cuburi drojdie proaspătă (sau uscată)
  • 500 ml lapte
  • 2 ouă + 1 ou pentru uns
  • 100 g Green Sugar pudră (sau 250 g zahăr pudră)
  • 50 g unt topit + 50 ml ulei. Eu am folosit
  • 1 linguriță sare
  • aprox. 300 g miere
  • aprox. 300 g nucă măcinată

Preparare:

Pasul 1: Desfacem drojdia într-un recipient cu puțin lapte calde, făină și Green Sugar/ zahăr. O lăsăm câteva minute să crească.

Pasul 2: În recipientul de frământat punem făina, în mijloc facem o adâncitură în care punem drojdia, cele 2 ouă și turnând laptele puțin câte puțin, începem să amestecăm totul cu o lingură de lemn până la omogenizarea completă. Nu puneți laptele tot, deodată, turnați ușor până se omogenizează cu făina, apoi, turnați din nou și tot așa.

Pasul 3: Adăugați sarea în aluatul format și începeți frământarea ajutându-vă de untul topit și ulei. Ca și la pasul anterior, adăugați puțin câte puțin până se omogenizează și tot așa până se încorporează toată cantitatea de unt și ulei. La final, trebuie să aveți un aluat moale, care nu se lipește de mâini.

Pasul 4: Lăsați-l la crescut aproximativ 1 oră sau până își dublează cantitatea.

Pasul 5: Preîncălziți cuptorul la 180 grade, funcția căldură sus – jos și tapetați o tavă mare cu hârtie de copt.

Pasul 6: Din aluat, formați biluțe pe care, dacă vreți și aveți timp, le puteți cântări ca să iasă toți sfinții aproximativ la fel. Ai mei au avut +-100 g fiecare. Din biluțe se formează sfinții, după fotografiile de mai jos:

      • prima dată, modelați un baston lung

www.mamipetocuri.ro

      • apoi, împletiți capetele în două

www.mamipetocuri.ro

      • uniți capetele ca într-un covrig

www.mamipetocuri.ro

      • îndoiți covrigul în două și gata opt-ul!

www.mamipetocuri.ro

Copiii vor găsi această activitate tare distractivă!

Continuați până terminați toate biluțele. O să vă trebuiască două tăvi, mie mi-au intrat 9 bucăți într-o tavă și 8 în cealaltă.

Pasul 7: Ungeți sfinții din tavă cu ou și puneți-i la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aprox. 40 de minute.

www.mamipetocuri.rowww.mamipetocuri.ro

Pasul 8: Scoateți sfinții din cuptor și ca pe șnițele, cufundați-i în miere și apoi, dați-i prin nuca măcinată. Lăsați-i la uscat puțin, asta dacă mai puteți rezista și bucurați-vă de cei mai gustoși sfinți moldovenești pe care i-ați făcut vreodată!

Iar ceea ce vedeți mai jos e dovada vie și nefiltrată că sfânt mai pufos mai rar să existe!

www.mamipetocuri.ro

Poftă bună!

www.mamipetocuri.ro

***Cartea Destin de mamă este o reprezentare cu tușe ironic-amuzante a vieții de familie de astăzi, precum și a universului interior al femeii contemporane, răvășite și supraîncărcate. Dina a găsit soluția de a te lăsa, ca femeie, în ghidajul instinctului și al intuiției feminine, recunoscute ca fiind salvatoare, plus o bună educație – adică ceea ce știi după ce ai uitat tot.” (Oana Moșoiu, soră, trainer, voluntar, profesor, mamă ș.c.l)

Share This Story!

Leave A Comment