Sfinți moldovenești cu miere și nucă
Ca orice moldovean care se respectă, nu e rețetă mai bună ca la mama acasă, iar sfinții cei mai buni sunt cei copți cu miere și nucă.
De fapt, se știe că Dumnezeu a lăsat în Moldova cea mai bună rețetă de sfinți.
Acestea find spuse, să ne apucăm să facem cei mai pufoși și cei mai gustoși sfinți vreodată pomeniți.
Ingrediente:
- 1 kg de faina + 0.5 kg separat, pentru modelat (pentru aprox. 16 sfinți)
- 2 oua
- 2 cuburi de drojdie proaspătă (sau două plicuri din cea uscată, cum doriți)
- 1 linguriță rasa de sare
- 200 gr zahar (eu pun întotdeauna pudră)
- 500 ml lapte
- 80 ml ulei
- miere de albine
- nuci (sau după preferințe: migdale măcinate, susan, mac)
- timp și răbdare
Preparare:
Dacă aveți drojdie proaspătă:
Pasul 1: Stingeți drojdia cu un pic de lapte în recipientul de frământat.
Pasul 2: Adăugați zahărul și cele două ouă.
Pasul 3: Amestecați bine, cu lingura de lemn, adăugați făina și treptat laptele, pana la omogenizarea completă a făinii.
Dacă aveți drojdie uscată:
Pasul 1: Faceți o adâncitură în mijlocul făinii (deja așezată în recipientul de frământat) și adăugați drojdia. Amestecați un pic.
Pasul 2: Adăugați zahărul și cele două ouă și omogenizați totul, amestecând cu lingura de lemn.
Pasul 3: Turnați laptele treptat pana se omogenizează tot conținutul
Atenție ca laptele să nu băltească în făină, puneți lapte cât să se omogenizeze făina.
Pasul 4: Turnați cate un pic de ulei și frământați cam vreo 10 minute până aluatul nu se mai lipește de mâini. La început, aluatul va fi moale și lipicios, dar pe parcurs ce frământați se va lega tare frumos. Dacă e prea moale, mai adăugați câte un pic de faină și continuați să frământați și să adăugați puțin ulei până ce compoziția nu se mai lipește de mâini. La final, adăugați sare și amestecați.
Pasul 5: Acoperiți recipientul cu folie de plastic și lăsați la crescut (aproximativ o oră).
Pasul 6: Rupeți cate o bucata de aluat și modelați precum în pozele de mai jos:
Pasul 7: După ce i-ați modelat, îi așezați în tava de cuptor, îi ungeți cu ou pe deasupra și îi băgați la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 20 – 25 minute. Îi testați cu scobitoarea și să fie colorați frumos la suprafață.
Pasul 8: După ce îi scoateți din cuptor și țineți copiii departe ca să nu-i atace, îi ungeți cu miere și nucă mărunțită (sau cu ce mai vreți voi, după gust)
Dar sfântul adevărat e cel cu miere și nucă, se știe.
Sfântul din imagine e singurul care a supraviețuit atacului, pentru că restul au fost mâncați neunși. Aluatul este atât de fraged și bun că orice variantă a lui este nemaipomenit de gustoasă.
Poftă bună!