În vacanță la bunici, liber la orice?

Relația cu televizorul a parcurs foarte multe etape în viața noastră de familie.

Timp de un an, cât am stat în chirie nu l-am deschis aproape deloc. Cris nu înțelegea româna, iar eu preferam să investesc timp în relația noastră care abia intrase într-o nouă etapă – locuitul împreună.

Apoi, când ne-am mutat la casa noastră nu ne-am mai cumpărat deloc. Aveam doar dormitorul mobilat, iar nici unul dintre noi nu este adeptul montării televizorului în dormitor – afectează relația intimă a cuplului.

Echilibram uitatul la televizor cu mersul la cinema. Împărtășim amândoi aceeași plăcere de a vedea filme în oraș.

Când a apărut Andre, acum 5 ani, ne-am mobilat sufrageria și ne-am cumpărat un televizor mare ca să înlocuiască, aproximativ, cinematograful. Cine să mai vadă filme în oraș cu copil mic acasă?

Astăzi, deschidem televizorul tot pentru privitul filmelor împreună seara, și pentru desenele copiilor, maxim 30 de minute pe zi.

(Gând răzleț – singură acasă, astăzi am deschis televizorul pe la prânz, pe Protv. Un cuplu povestea la o emisiune cum a cumpărat haine copilului lor de 6 luni pe care nu le-a purtat niciodată și că au cutii imense cu ele, nou nouțe. Iar acuma erau iar în magazine, să cumpere haine nou căci alea nepurtate le-a rămas mici. Uite de-aia nu mă uit la televizor, îmi frustrează principiile de viață. În loc să încurajeze lumea să nu mai cumpere, să nu mai cheltuiască aiurea, ci să strângă bani pentru o școală mai bună sau o vacanță cu copilul, în sensul de a petrece timp de calitate cu el, ei ce mesaj transmit: consumați, consumați, consumați, indiferent de nevoile voastre reale, consumați, consumați, consumați! Măcar să fi spus – donăm acele haine unor copii nevoiași)

Nu știu cum sunt copiii voștri, dar copiii mei nu sunt consumatori de orice desen animat care apare la televizor. Slavă Domnului, că la câte programe sunt și la ce desene apar, cred că mi-ar fi fost foarte greu să le pot filtra.  Din fericire, canalul Disney Jr a fost și este preferatul ambilor mei copii. A fost din start prima alegere. Și a mea și a lor.

(anul acesta când Beatriz a făcut 3 ani, tort cu Minnie)

(anul trecut când Beatriz a făcut 2 ani)

Pentru că Mickey Mouse a fost dintotdeauna prezent în viața mea. E ca o legătură în timp, între momentele fericite ale copilăriei noastre și momentele de fericire pe care ni le dorim pentru copilul nostru. Dincolo de asta, personajele îndrăgite de copii sunt combinate cu activități  de învățare, cuprinzând matematica, limbi străine, nutriţie şi stiluri de viaţă sănătoase, precum şi cu abilităţile sociale. De aceea, de multe ori, cele 30 de minute de desene pe zi le petrecem împreună. Îmi place să povestesc și să le confirm copiilor că tot ceea ce învață zi de zi ca experiență vie în lumea reală se împletește în armonie cu experiențele personajelor preferate din desene.

Iar când nu sunt alături de ei, îmi dă un sentiment de siguranță, că și în acest timp petrecut pasiv, există soluții de învățare activă.

Mickey este mai mult decât un șoricel isteț – este întruchiparea prietenului care îi ajută să descopere minunatele secrete ale mediului înconjurător și care, la rândul lui, are nevoie de ajutorul copiilor pentru a descifra miracolele lumii și a descoperi comori ascunse.

Dacă până acum Andre îți dorea episoadele cu Mickey jucând basketball, iar Beti orice cu Minnie, cred că tocmai s-a făcut pace în dorințele copiilor mei.

Începând cu 22 aprilie, va începe o nouă serie Mickey și Piloții de Curse. Îl vom găsi pe Mickey și gașca lui la volanul mașinilor lor unice, în curse amuzante și curajoase în jurul lumii, dar și făcând năzdrăvănii în orașul lor natal Hot Dog Hills. În afara pistei de curse, Minnie și Daisy au propria afacere de succes ca Ajutoarele Abile, rezolvând problemele oricui are nevoie de o mână de ajutor. Special create pentru copiii cu vârsta între 2 – 7 ani, poveștile sunt concepute astfel încât să împărtășească lecții sociale și emoționale despre prietenie, munca în echipă, optimism și fairplay.

Ce poate fi mai fain decât mașini pentru Andre și vizitarea mapamondului (Andre a ajuns la faza în care își dorește să viziteze Olanda pentru lalele,  Franța pentru fotbal, China pentru oamenii cu ochi oblici) și activități practice pentru Beti din care îmi doresc să învețe că energia trebuie canalizată spre rezolvare de probleme în echipă.

Copiii mei sunt în vacanță la bunici. Între ieșirea în parc, jucatul de fotbal în fața blocului, colorat, jocuri logice și făcut gogoși, activități gestionate de mama educatoare, cred că este binevenită o pauză de 30 de minute sâmbătă, 22 aprilie, la ora 10.30 pentru noul serial cu Mickey, Minnie și grupul de prieteni.

Apoi, mergeți în parc. Experiențele vii în natură ajută la dezvoltarea creierului copilului, crearea de legături neuronale sănătoase care-l vor ajuta mai târziu să ia decizii corecte în viață și să devină OM.

 

 

 

 

 

 

By Published On: 18/04/2017Categories: Campanii și proiecte0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment