Ce-o să-i spun când va pleca?

Mă gândesc de ceva vreme, dacă mâine ar veni fii-mea la mine şi mi-ar spune:

– Mamă, vreau să plec cu Gigel în India!

Eu ce-o să-i spun?

Că ce fericită sunt că și-a găsit perechea? Că sunt încântată că vizitează India, lucru pe care eu nu l-am făcut, să zicem, niciodată. Că sunt împlinită că e liberă să aleagă, liberă să decidă, liberă în gândire?

O să dau petrecere cu babele la mine-acasă, în timp ce ta-su va pleca în călătoria visurilor lui, pe o insulă de nudiști? Pe principiul, dacă acum nu, atunci când: femeile visează să meargă la striptease masculin și bărbații să stea fără chiloți pe ei. Numai de-ar știi soții să facă pe pompierii și nevestele să plătească bine.

Realitatea e că n-o să fiu nici cea mai fericită și nici cea mai încântată, oricine ar fi Gigel și oriunde ar fi India, dar se știe că o mamă bună și iubitoare nu spune asta niciodată.

În schimb, își înfruntă lacrimile

și își amintește că a crescut un copil responsabil, echilibrat emoțional, care va face greșeli cu Gigel acesta sau Gigel următorul, pentru că toți greșim la un moment dat, inclusiv copilul nostru oricât de mult ne-am dori să nu o facă.

Apoi, i-aș mai spune așa:

  1. Fizicul contează. Asta cu ”bărbatul trebuie să fie un pic mai frumos ca dracu” cred c-a zis-o o femeie invidioasă pe bărbatul vecinei. Contează! Nu să arate ca Brad Pitt sau Gerard Butler, nu că ne-am supăra, dar nici ăia n-arată atât de bine în realitate (cred că toată lumea știe asta), ci să arate bine ca o cutie de cadou pe care-o iei acasă și tot scoți surprize din el vreo 40 de ani de acum înainte. Să aibă ochi frumoși, corp atletic, să se îmbrace bine, să-și potrivească hainele bine pe el, să miroase bine, să-și taie unghiile, să aibă ceva, orice, care să te atragă mai ales în momentele în care i-ai da o tigaie în cap. Un fel de Leonardo di Caprio, care nu arată neapărat bine, dar are ochi albaștri și vocea frumoasă. Iar faptul că e un actor de Oscar, îl face de milioane. Ceea ce mă duce la punctul 2.
  2. Viața profesională contează. Poate nu la 20 de ani când o să plece Beti în India cu Gigel, dar cineva hotărât în viață, planificat și organizat știe de la 20 de ani, chiar și mai devreme, cam care-i drumul lui. Că vrea să fie tâmplar, actor sau pilot de avioane, știe! Și dacă știe pentru el, va ști și pentru viitorul vostru împreună. Nu neg implicația femeii, ba din contră, cred că e nevoie de două opinii pentru un viitor strălucit împreună. Dar cred în rolul fiecăruia: unul cu a face, unul cu a simți. Împreună merg perfect. Și poate la 20 de ani nu contează atât de mult ce-și dorește el de la viață, dar ai o grămadă de învățat de la un om care are habar.
  3. Educația contează. Ar fi trebuit s-o pun prima, dar m-a luat gura pe dinainte cu fizicul și din păcate, înainte să deschidem gura, vedem moaca. Câte greșeli n-am făcut și eu așa! Am auzit-o și eu la cineva, o dau mai departe: gramatica e sexi! Nimic, nimic, dar nimic nu-ți dă fluturi mai mari în stomac decât un tip așa și-așa, care îți scrie în messenger: Mi-e dor de tine! Duce-ți-aș coșul de gunoi și pune-ți-aș pungă nouă cu șnur la găleată!
  4. Educația contează (partea aII-a). Poate fi el Brad Pitt stând pe saci de bani într-un Porche Cayenne alb, dacă din cwrva nu te scoate și bătaia e semn de dragoste și iubire, nu să fugi, dar nici să n-apuci s-auzi ultima silabă din apelativ. Florile, cadourile, casele, mașinile și ce-i mai trece lui prin cap să ți le ofere cadou sunt motive să te îndepărtezi din ce în ce mai mult de el. Știu, sună tocmai invers. Dar cu cât cadourile sunt mai multe, cu atât prețul tău crește. Ca o marfă – el (te) plătește – el (te) cumpără. Iubirea adevărată se calculează în cuvinte frumoase, gesturi calde, respect, ajutor, încredere, bunătate, susținere și câte un cadou din când în când, la ocazii speciale și în nici un caz când a dat-o-n bară.
  5. Banii. Dacă la 20 de ani are bani cât să-și permită propriul apartament, mașină, facultate privată și vacanțe în Bahamas, în loc să te bucuri că l-ai prins pe Dumnezeu de un picior, cred că e cazul să te întrebi cu ce se ocupă în timpul lui liber, atunci când tu te duci la jobul tău part time ca să te responsabilizezi. Dragostea nu trece prin contul bancar. Din contră, dragostea implică muncă de echipă, planuri asumate în doi, satisfacții împreună și neapărat același cont bancar la care participă toată lumea. Un copil cu de toate nu va știi niciodată valoarea banului, nu va aprecia munca și va considera că i se cuvine totul, fără nici un efort. Inclusiv, persoana ta.

Bilețelele din portofel

Și înainte să-mi faci cu mâna la plecare, amintește-ți 2 lucruri:

cuvântul cheie este echilibru. În orice. Că vorbim de prea multă atenție, vicii, bani, grijă, orice.

– nimeni, niciodată nu are dreptul să te facă să te simți rău.

 

Draga mea,

Am încredere că vei lua deciziile cele mai bune ca să fii fericită! Și când o să-ți fie greu, nu uita că noi te vom aștepta mereu acasă, cu ușa deschisă!

Cu drag,

Mama și tata

 

Sursa foto

By Published On: 15/02/2019Categories: Jurnal de părinte1 Comment

Share This Story!

One Comment

  1. Feli 15/02/2019 at 15:03 - Reply

    Si umor, neaparat simtul umorului!
    Personal, mi-a placut finalul, ca parintii vor fi mereu acolo pentru ea. E cea mai buna abordare.

Leave A Comment