Cafeaua de la 10 – Cumpărături (in)utile pentru bebeluși
Se știe că trăim într-o societate în care tot ceea ce înseamnă articole și jucării pentru bebeluși aduce maxim profit: de la șosetele cu Mickey Mouse până la cele mai surprinzătoare construcții de Lego.
Chiar înainte să devenim părinți visăm la hăinuțe viu colorate cu personajele copilăriei noastre, la vacanțe în Disneyland și la jucăriile pe care noi nu le-am avut niciodată.
Pe an ce trece, se inventează noi gadget-uri pentru a-ți face viața de mămică mai ușoară sau cel puțin, să vândă iluzia.
Într-o lume a vitezei și a fericirii vândute en gros pe Facebook, să nu aveți nici un dubiu că e cam greu să fii o mamă relaxată când copiii îți plâng de foame, iar emailurile nu sunt trimise la timp.
Iar împlinirea, oricât de mult ne-am dori, chiar nu stă în cantitatea de cadouri și de unelte casnice pe care le-am putea cumpăra în ideea de a ne face rost de ceva mai mult timp și ne-ar face viața mai ușoară. Totul are un preț, pe care doar noi, cumpărătorul de rând îl plătește.
Despre cumpărăturile care chiar ne-au simplificat viața, dar și despre acelea care doar au făcut gaură în buget am vorbit cu Ada în cel de-al 5-lea live al nostru.
Dacă ar fi să ies la o plimbare în parc alături de o prietenă însărcinată, i-aș spune să cumpere strictul necesar pentru naștere și ulterior, în funcție de nevoile bebelușului să-și complete lista.
- hăinuțe, puține, maxim 5 schimburi în funcție de anotimp. Se găsesc haine peste tot în magazin. Sunt copii care se nasc mai mari, mai mici, nu de puține ori se întâmplă ca hainele să nu le vină deloc sau pentru o perioadă foarte scurtă de timp.
- pompă de sân. Așteptați să vedeți dacă aveți nevoie de ea. Și dacă veți avea nevoie, luați-vă una calitativă, investiți că merită. Eu am avut una manuală care m-a traumatizat mai mult decât sarcina în sine.
- biberoane și lapte praf. Eu le-am avut în casă și chiar dacă nu am avut nevoie reală de ele, le-am folosit. Ele se pot cumpăra oricând, după aceea. Încercați să alăptați. Nimic nu este mai benefic decât laptele de mamă.
- pat. Eu am avut unul pe care îl puteam lua și în deplasare. Și-a făcut foarte bine treaba la ambii copii, dar mai mult la primul. Pe Beti am culcat-o mai mult la noi în pat, iar în deplasare cu atât mai mult nu l-am mai cărat.
- căruț. Decât căruț, mai bine sistem de purtare potrivit vârstei. Sau, în cazul în care nu optați pentru un sistem de purtare, încercați să împrumutați un căruț de bebeluși. După 6-7 luni, o să treceți la altă categorie de vârstă și investiția nu se va justifica. Și mă refer la acele căruțuri mari, cu suspensii și deseori scumpe care nu mai sunt atât de utile când copilul începe să se mărească și va dori să meargă mai mult pe jos sau purtat. Copilul e bebeluș doar câteva luni. Apoi, se poate transforma într-un copil care nu va dori să stea deloc în căruț, cum e la mine Beti sau într-un copil care va prefera în brațe și atunci doar un sistem de purtare vă mai salvează. Căruțul tip umbrelă, ieftin și bun rămâne încă investiția cea mai bună.
- sistem de purtare. Oricând, cea mai bună investiție.
- gadget-uri în bucătărie: steamer, blender, diferiți roboți de bucătărie. Cel mai util obiect din bucătăria mea a fost și rămâne blenderul. Am făcut piureuri și supe, atât pentru bebeluși cât și pentru noi, adulții. Pe locul doi, ar putea fi o sită de la Ikea pe care am dat vreo 15 lei cu ajutorul căreia am făcut legume la abur. În rest, nici măcar cadou nu-mi doresc alte gadget-uri în bucătărie. În afară că ocupă spațiu nu cred că au cu ce să mă ajute. Cât despre biberoane și suzete, pe acestea le fierbeam o dată pe săptămână.
La categoria jucării:
- salteluță cu activități. Cea mai bună investiție pentru bebeluși. Eu am avut una cu o minge de baschet pe care Andre când o mozolea, când încerca să o bage la coș,
- leagăn electric. Cea mai inutilă investiție. Extrem de scumpă și fără nici un folos. Copilul, în cazul fericit în care stă nu o va face pentru mai mult de 5 minute. În rest, brațele și vocea caldă a mamei vor fi mereu alegerea numărul unu.
- cărți. Un cadou potrivit pentru orice bebeluș sunt cu siguranță cărțile: cu pagini cartonate și poze mari.
- scaun auto. Nu există motiv în lumea asta pentru care să nu-l folosiți. Un copil fără scaun potrivit vârstei la o frână cu 50 de km/ oră iese prin parbriz și moare.
Povestea pe larg, în filmul de mai jos.
În rest, cumpărături inspirate.
Și nu uitați, vor veni timpuri când banii economisiți acum or să vă ajute când copilul chiar va avea nevoie de: o școală bună, manuale, haine, cărți, tabere.