Câte kg am luat în sarcină și cum am slăbit după aceea
Pe o scală de la 1 la 5, unul dintre cele mai mari stresuri ale femeilor zilelor noastre este numărul de kilograme. Apoi, părul, machiajul, hainele și bărbatul.
Dacă ești prea slabă, vrei să te îngrași. Dacă ești prea grasă, vrei să slăbești. Dacă ai kilogramele potrivite, ai burta prea mare. Iar dacă ai abdomenul plat și 50 de kg, tocmai ai rămas însărcinată. Felicitări!
A fost o perioadă din viața mea când abunda ciocolata pe pâine, chips-urile cu smântână și crenvurștii în sos propriu la borcan.
Toată lumea e datoare cu un abuz!
Când nu am mai intrat în reflexia geamurilor din stațiile de autobuz, am realizat că am o problemă. Mare, cam cât mine. M-am apucat să tai drastic din meniu și nu la cantitate, cât la calitate. M-am chinuit vreo câțiva ani să scot din mine toate E-urile, grăsimile nesănătoase și să mă curăț până-n măduva oaselor de ”păcătoșenii”.
Iar când jubilam la propriu fără ultimele 2 kg de pe ”pulpițe” și eram pe punctul de a intra pe cat-walk-urile dintre baie și dormitor, au apărut cele două liniuțe roz, vestind o viață complet nouă.
Fericirea a surclasat pierderea kilogramelor, se înțelege.
Primul cadou pe care mi l-am cumpărat la aflarea minunatei vești, a fost un cântar electric. Și nu din acela pentru bebeluși, ci pentru burta însărcinată din care făceam parte.
Credeam eu că un control strict al greutății îmi va aduce înapoi, brusc, kilogramele dorite.
De fapt, după două sarcini la 2 ani distanță, am învățat următoarele:
- Cantitatea de mâncare contează – în nici un caz, mâncatul ”cât doi” nu confirmă un copil sănătos, ci doar un apetit satisfăcut la maxim.
- Calitatea mâncării contează – puțin, dar bun, decât mult și degeaba. O mâncare sănătoasă și nutritivă îți va oferi senzația de sațietate o dată cu o stare de bine. Mâncărurile procesate, de tip fast food, chips-urile sau sucurile acidulate pline cu E-uri, “înșală” organismul prin gust bun, dar nu-l hrănește cu adevărat, îți pot da senzații de balonare și kg în plus de care nu ai nevoie și pe care le vei da foarte greu jos, ulterior.
- Menține-te activă. Sarcina nu este o boală, este prilej de a te bucura de viață, de oameni și de mediul înconjurător. Eu am mers mult pe jos. Nu aveam mașină, iar singura variantă de transport era metroul și mersul pe jos. Dacă aș mai rămâne însărcinată o dată, aș face cu siguranță înot și yoga.
- Hidratarea este esențială. Bebelușul este alcătuit din 75% apă, așa că, 3 l de apă/ zi sunt bineveniți pentru sănătatea voastră. Eu am băut foarte multă apă, am reținut pe măsură, dar asta m-a ajutat să slăbesc foarte repede după naștere.
- Atenție către nevoile tale – am încercat să dorm cât mai mult și cât mai bine, să mă plimb mai mult în parc și să fiu atentă la ceea ce simțeam că am nevoie. Am lucrat până aproape să nasc, dar mi-am ascultat mereu corpul, să fiu în ambianță cu el.
La primul copil m-am îngrășat 19 kg. Am slăbit aplicând punctele de mai sus, multe kg reprezentând doar apa reținută. Mi-am revenit cât de cât la forma inițială, după 6 luni. Dar m-am simțit binișor cu mine, abia după un an. Andre s-a născut cu 3650 gr.
La al doilea copil, nu am mai reținut apă, iar de la 21 de kg luate am pierdut numărătoarea. Am slăbit mai greu, în vreo 2 ani. Beatriz s-a născut cu 2952 gr.
Acum, m-am reîntors la faza în care mi-aș dori să pierd din nou, cele 2 kg. Dar aș avea nevoie de un program intens de sport și hrană sănătoasă pe care nu sunt încă în stare să-l urmez.
Plus că nu e vorba întotdeauna despre a fi slabă. Ci să ai și pielea întinsă și blugii să cadă bine pe tine.
Eu rămân cu menținerea și orânduirea punctelor de mai sus care mă fac să mă simt numai bine pentru o hârjoneală cu copiii în parc.