Școala on line: Stan și Bran, varianta dramă
Voi știți de ce nu s-a făcut Stan și Bran varianta dramă?
Pentru că nu au trăit vremuri de școală on line. Adică să râzi și să mori de plâns în același timp.
Ieri, când m-am trezit în prima zi de școală on line părea o zi normală. Cât de greu poate să fie să stai acasă cu copiii în timp ce ei fac școală on line cu profesorii?
”Ai montat mașina de spălat rufe”, mi-a spus o cititoare. O poți face și pe asta…..
Dar uite că abia mi-a ieșit. De aia se duc bărbații să monteze mașini, ca să aibă copiii cu cine face școală on line.
Și cum vă spuneam, m-am trezit de dimineață cu gândul că ”ce poate merge prost”?
TOTUL!
Laptopul din sufragerie, un jaf, dar e tot ce aveam disponibil pentru Beti, dădea eroare la microfon.
Laptopul lui Andre, din camera lui, dădea eroare la parola de la zoom.
– Mami, nu merge.,..
– Mami, începe…
– Mami, eu ce fac?
– Mami, a început ora?
Mama s-ar fi dat cu capul de pereți dar încă nu băuse nimic, nici măcar cafeaua. De altfel, defila într-un capot de mamaie de acum 15 ani primit cadou la un prosop de baie, deci arăta irezistibil cu părul ciufulit și gâfâit de urs:
Ba sus la Andre să verifice parola, ba jos la Beti să mai fâțâie mufa de la microfon.
– Mamiiii, e deja 8.40….
– Mamiii, eu când încep….
În timp ce eu mă simțeam un medic de la ATI decizând cine este cel mai important de salvat: copilul din clasa a III-a cu problema cea mai ușoară sau copilul la pregătitoare, cu nevoie de acomodare mai mare dar cu problema cea mai gravă?
Am ales copilul din clasa A III-a. Că a fost mai simplu de rezolvat, și l-aș fi avut pe capul meu dacă mă concentram pe problema soră-sii care dura oricum mai mult.
M-am întors la cea mică, am trecut la planul de urgență, cel pe care nu vrei niciodată să-l aplici, dar e acolo ca să nu rămână copiii fără mamă tânără acasă, așa că am renunțat la laptopul meu în favoarea ei.
În traducere liberă: ciuciu orice ai fi vrut să mai faci cu viața ta în afară de școală on line.
Ceea ce a fost de demonstrat.
Beti a început să plângă pentru că a intrat la mijlocul orei și nu știa unde rămăsese doamna, apoi, nu înțelegea cum funcționa școala asta on line și treaba cu acomodarea a fost în felul acela în care cărțile de parenting încă n-au ajuns cu discuția, ștergându-și mucii cu uniforma, în timp ce mami zâmbea amar de lângă ecran și făcea galerie, cu ultimii fărâme de energie mentală și nu era decât ora 9.30 mi-am acoperit espressorul cu o oală și câteva prosoape ca să nu deranjez ora cu zgomotul și mi-am făcut poțiune dătătoare de viață veșnică măcar pentru câteva ore, apoi mi-am luat inima-n dinți și-am apărut de câteva ori pe ecran încercând s-o liniștesc pe Beti cu fața mea căzută, dar mi-am revenit imediat când am auzit o voce de mamă în mijlocul orei:
– Da întreabă și tu dacă e clasa ta, ce naiba? Nu e școala ta? Nu vezi ce fac eu? Întreabă, tu!
– Bună ziua, ce clasă sunteți? se aude apoi o voce blândă de copil.
– Pregătitoare 2, răspunde clasa lui Beti în cor.
– Aaaa, eu sunt la 3, am intrat greșit.
Vai de părinți, vai de copii!
Dar n-a existat încurajare mai mare precum a făcut-o mama aceea:
– Deci nu sunt singura sărită! mi-am zis în gând.
Ca un pacient abia revenindu-și dintr-o comă lungă, nici nu știu cum a trecut timpul, dar m-am trezit brusc că e 12 și trebuie să fac ceva de mâncare.
…………………………………………………………………………………………………………………….
Doamneee, spune adevărul că noaptea n-ai făcut-o ca să doarmă mamele, ai făcut-o ca să bem și să uităm că că acuși vine iar mâine și-o luăm de la capăt cu conectatul la zoom, cu verificatul că nu intră copiii pe jocuri sau pe telefon, că se concentrează și răspund doamnei învățătoare.
Doamneee, ce vrei să-mi transmiți de iar ai pus copiii să facă școală din dormitor? Ce lecție trebuie să mai învăț din experiența asta: să instalez microfoane la calculator? Să mai învăț niște rețete de paste rapide? Să descopăr că există viață și după 4 ore de somn sau poate că am intrat într-un proiect secret în care ne descoperim puteri nebănuite de a face 7 lucruri în același timp și mintea să nu o ia razna.
Cred că odată cu descoperirea vaccinului împotriva covid-ului se va naște și o nouă specie de părinți, cei care nu vor cunoaște frustrarea și nefericirea când de pe-o zi pe alta, viața lor se va reduce la lucruri casnice și școală on line.
Plus 3 emailuri în baie, un telefon pe balcon și un set de culori de ascuțit.
*** Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.
Adevarul e ca ne-a cam lovit realitatea pe toti ieri…trebuie sa ne transformam, nu stiu exact in ce, dar stiu sigur ca e dureros…altfel doar depresia ne mai ramane :))
Ne-a dat-o rău!
Reversul medaliei sau o zi din viața de prof la scoala: prima ora: clasa e in sistem hibrid, au un laptop nou, deci mă apuc sa instalez reolink, să poată să pornească și camera, dar, atenție, imaginea o rulam prin VLC, sa nu fie delay de 15 minute (toți lucram pe meet). Apoi vreau sa pornesc video proiectorul, sa folosesc tabla virtuala. Telecomanda e pe la contabilitate. Promit sa o înapoiez repede, cu condiția că, dacă o pierd, donez un rinichi sa o platesc. Ora a doua – alta clasa, unde totul merge bine (săpt trecută am trecut prin episodul precedent). Ora a treia -alta clasa, a 12-a, 2 elevi in izolare, deci tot un hibrid: au desktop, au microfon, nu au boxe, deci cei de acasă aud, dar noi pe ei nu, așa că îmi scriu pe chat, deci trebuie sa fiu atenta și la cei îmi scriu cei care sunt online. Ora a 4-a: alta clasa, a 12-a, toți la școală. Ora a 5-a, clasa in sistem hibrid. Primele 10 minute, ok, apoi nu mai merge netul suficient de bine, e delay prea mare intre imagine și sunet. Au desktop. Așa că scot telefonul, mă conectez și eu pe meet, sa il pot folosi ca microfon și boxa, sa mă poată auzi și cei de acasă. Uit sa deconectez microfonul și boxele de la desktop, deci e microfonie. Deconectez. Merg mai departe. E última.ora pe ziua de azi. Mă gândesc ce multe lucruri am invatat și câte mai am de învățat.
Dar când d-na învățătoare are si 2 copii „proprii „ce să facă mai repede?Nu vă ascund faptul că, unii părinți sunt revoltați că nu se fac si orele de pictură online!
Părinții se revoltă din orice, ba că e școală on line, ba că e fizic….n-ai cum să-i mulțumești pe toți.
Eu am învățat că secretul este să fii asumat ca om și profesionist, oricare ți-ar fi meseria că dacă e să se găsească unul să comenteze, sigur o va face.