Primăvara nu e anotimpul ăla dinaintea verii?

Nu știu exact care-i definiția geografică a primăverii, cum se calculează în grade, nivelul mării și viteza vântului, dar știu sigur că pe mine m-au învățat la școală că primăvara trebuie să fie mai cald ca iarna.

Măi oameni buni, surori și frați, s-au făcut 5 luni de când flaneaua de lână e prietena mea cea mai bună. De când îmi clănțăne dinții în gură mai ceva ca proteza lui bunicu lăsată liberă să mănânce pufarine. De când îmi vine gazul mai mult decât prețul ultimei vacanță în afara țării. Nu mai pot cu cizmele, izmenele, maieurile și tremuratul din toate încheieturile.

Nu mai pot cu frigul ăsta!

Primăvara te încalți cu pantofi și nu-ți îngheață picioarele

N-am fost cea mai bună la geografie, și-acuma am rămas cu sechele de când mă întreba doamna învățătoare cum se formează ploaia, iar eu habar n-aveam. Zilele trecute a venit fiu-miu de la școală cu o planșă uriașă, decupată și lipită de el cu circuitul apei în natură. Așa da, mersi, să tot înveți cum se evaporă apa și devine stropi de ploaie sau zăpadă la sub 0 grade și să nu tocești definiții din manual ca acum 20 de ani.

Un lucru însă e clar, de când e lumea și pământul, 1 și 8 martie, ghiocei și panseluțe, pomi înfloriți și ciripit de păsărele, primăvara te încalți cu pantofi și nu îți îngheață picioarele. Îți pui ciorapi 20 den, reînvie natura, vântul e călduț, schimbi geaca de iarnă cu cea de PRIMĂVARĂ, nu mai porți fular, mănuși și nici căciulă. Deschizi larg geamurile de la camere, aerisești și te apuci de curățenia de primăvară.

Pe asta toată lumea o știe, da?

Păi unde să faci tu curățenie de primăvară când e frig de îngheață și muștele în zbor? Unde să deschizi tu geamurile când vâjâie vântul pe la toate încheieturile casei?

Azi dimineață când m-am trezit, aveam un braț amorțit. Visam că e aprilie, lună de primăvară și mi l-am scos azi noapte de sub pătură. Până azi dimineață s-a făcut bocnă, de nu mi-l mai simțeam. M-am bucurat că nu-i vânăt și-am fugit să mă îmbrac de iar am ieșit să duc copiii la școală cu tot dulapul după mine: maieu, pantalonii cei mai groși și flaneaua cea mai călduroasă, geacă și aproape mi-am luat și mănuși că mi-au crăpat mâinile de la vântul de ieri.

Primăvara nu e anotimpul ăla dinaintea verii?

Am înțeles. Martie e început de primăvară, mai plouă, mai bate un vânt, ne mai dârdâie chiloții pe noi, factura la gaz încă-ți mănâncă un salariu jumate. BINE!

Dar, gata, suntem în aprilie.

În martie am mai rezistat cu 2 calorifere deschise și restul închise, dar în aprilie a trebuit iar să le deschid pe toate. Nu de alta, dar m-au înnebunit copiii:

– La școală e mai cald ca aici!

– Și la mine la grădi e mai cald ca la noi acasă.

– Până și în mașină e mai cald ca aici.

– Hai să mergem și noi mai repede la școală, că mi-e frig în casa asta!

Iar azi dimineață, le-am servit micul dejun cu ei lipiți de calorifer, ca mâțele alea nou născute de nici ochi nu au și simt totul prin miros și atingere.

Păi, asta-i primăvară?

Să mai explicăm o dată că poate nu s-a înțeles:

Iarna stai cu 4 calorifere, primăvara cu 2.

Iarna stai cu geamul de la mașină complet închis, primăvara pe jumătate deschis.

Iarna umbli cu ciorapi 100 den, primăvara cu 20 den.

Asta înseamnă să fii în anotimpul dinaintea verii. Că altfel s-ar fi chemat Iarna-care-nu-mai-pleacă.

Chiar își fac anotimpurile toate de cap?

Iar ceea ce mă enervează și mai mult e atunci când vine o săptămână de primăvară adevărată: 20 de grade, se face coadă la spălătoria auto, micii și cărbunii dispar din galantere într-o singură de zi, eu spăl câte 2-3 mașini pe zi de haine de iarnă și le bag în saci să nu le mai văd până la anul, la radio se aude numai muzică latină cu vamos a la praya, calor, te quiero e marguerita și te simți la zile distanță de un frappe savurat pe malul mării. Închid instant toate caloriferele și deschid oficial sezonul la terasă.

Și-atunci când ți-e lumea mai dragă, când mașina strălucește curată în razele soarelui, o dată la 6 luni, se știe, flanelele de lână sunt un vis urât, iar ciorapii 100 den scămoșați fac cunoștință cu fundul sertarului, scade brusc temperatura la 5 grade. De nu știi dacă tocmai te-ai teleportat în Antarctica sau te-a lovit în cap meteoritul și visezi urât.

Ca un copil care visează la o felie de tort și-i dai borș acrit cu oțet.

Iarnăăăăă, du-teeeee, că ni s-au îmbolnăvit copiii în avans și pentru sezonul următor! 

 

 

Sursa foto

 

 

 

By Published On: 09/04/2019Categories: Stil de viață0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment