Cafeaua de la 10 – Provocările mamelor cu 2 (sau mai mulți) copii
Cred că toate mamele sunt încercate de anumite provocări. Mersul la baie, cititul unei cărți în liniște sau mersul la birou sunt doar câteva dintre ele.
O dată ce s-a născut primul copil intri automat într-o altă paradigmă: nu dormi noaptea, începi să cunoști medicii pediatri mai ceva ca asistentele din spital, iar grădinițele le miroși de la cel puțin 2 semafoare distanță. E suficient să ți se spună numele ca să reciți pe de rost meniul copiilor și dimensiunea sălilor de clasă.
Dar când se naște al doilea copil, din paradigma mamei cu un copil, intri în cea cu doi. Nu zic că e mai greu. Greu, ușor sunt lucruri relative. Diferența principală cred că stă în gestionarea relațiilor dintre ei. De la momentul venirii de la maternitate cu frățiorul/ surioara până la orele de somn, de masă, împărțirea jucăriilor, intimitatea spațiului, timpul petrecut de către părinți când cu unul, când cu celălalt, acceptarea nevoilor și dorințelor celuilalt, etc E ca o relație de cuplu, doar că între frați, deseori cu personalități complet diferite.
Apoi, mai sunt și nevoile și frustrările mamei care și alea trebuie gestionate. Alegi o școală bună pentru unul, trebuie să economisești bani să îl dai și pe al doilea. Cumperi o jucărie la primul, trebuie să ai suficienți bani să-i iei și celuilalt. Practic, toate deciziile se iau la pătrat. De la haine, jucării, până la vacanțe și investiții pe termen lung.
Dat fiind acestea, cum facem să facem bine?
Povestea pe scurt:
- să ne cunoaștem propriile limite: pot pleca singură la mare cu copiii? Pot gestiona o astfel de vacanță? Nu, atunci mai aștept un an.
- să impunem limite și reguli demne de urmat: la noi în familie siguranța este obligatorie. Atunci, nu plec de-acasă dacă nu am scaun de mașină.
- să ne propunem obiective: vreau copii mei să se înțeleagă între ei. Atunci, sunt mereu prezentă în relația lor, până le intră în ritm și obișnuintă modul de relaționare pe care mi-l doresc.
Astfel, în jurul celor de mai sus să reușim să ne croșetăm propriul ritm pentru o atmosferă plăcută în familie.
Povestea pe lung: