Educația, cât e responsabilitatea părinților și cât a școlii?

Când l-am dat prima dată pe Andre la grădiniță știam exact ce-mi doream să primească – o educatoare blândă care să-l iubească și să-i arate iubirea necondiționat. Așa s-a și întâmplat. Însă, mai târziu, Andre a crescut, noi am schimbat grădinița și dincolo de iubire, mai apăruseră în timp: nevoi de activități specifice vârstei care să-l ajute să se dezvolte, de răbdare, de acceptare, de prieteni. Abia după ce am mai schimbat vreo 2 grădinițe am înțeles cu adevărat cum ar trebui să fac diferența între instituții, ce contează cu adevărat, la ce să fiu atentă, cum să aleg oamenii și cum ”să citesc” regulile impuse din afară – ce să accept, ce să resping și cum să o fac pentru a nu-mi părea rău mai târziu.

La toamnă Andre merge la școală. Numai gândul mă face să lăcrimez. El este extrem de încântat, are ghiozdanul deja făcut. Eu mă întreb însă:

  • Oare voi putea să-mi dau seama dacă-i va fi bine sau nu?
  • Dacă nu-i va plăcea?
  • Dacă nu comunicăm bine cu învățătoarea (pe care nu o știu), ce voi face dacă nu-mi va plăcea ceva din obiceiurile școlare.
  • Care este limita între a mă impune și de a lăsa școala să se implice?
  • Până unde sunt îndreptățită să îmi impun cerințele și până unde se impune școala?
  • Ce ar trebui să achiziționeze Andre ca abilități și cunoștințe în primul an de școală?
  • Unde ar trebui să fiu atentă?
  • Dacă îi va distruge tot ceea ce a căpătat până acum acasă și la grădiniță, cum ar fi: creativitatea, capacitatea de a face legături logice corecte, de a comunica ușor, de a fi sociabil, de a se integra și adapta ușor la nou, de a nu se lăsa bătut, de a munci până a atinge rezultatul corect, etc?

Sunt zeci de întrebări care mi se zbat în creier și la care caut răspunsuri. Toamna e la doar trei luni distanță.

În data de 11 iunie, va avea loc evenimentul ”Liber la educație sau educație la liber?” la care vor participa minunații Oana Moraru, Gaspar Gyorgy, Carmen Lică și Larisa Petrini.

Printre altele, vor avea ca teme de discuții:

  • Cât de mult trebuie să-i împingem de la spate pe copiii noștri pentru ca ei să învețe lucrurile care contează în viață și câtă libertate trebuie să le lăsăm pentru a descoperi singuri ce este important pentru ei, cu adevărat?
  • Cum trasăm linia fina și atât de importantă dintre libertate și susținere, cum reușim să îmbinăm insistența cu independența?
  • Ce decidem azi, ca părinți, ca să nu regretăm mâine ca bunici, ce nu facem azi ca să poată face ei, copiii noștri, în viitor?

Costul unui bilet este de 100 lei și se poate achiziționa de aici.

Deoarece am fost invitată să promovez acest eveniment și o fac cu tot dragul,

Deoarece ne dorim să ajungă informația la câți mai mulți părinți interesați de educația copiilor lor atât în familie dar și la școală, vă ofer 2 invitații la evenimentul din 11 iunie.

Ce trebuie să faceți este să lăsați un comentariu la acest articol. Iar dacă simțiți că se mai pot bucura și alții de el, dați-l mai departe.

Dacă sunteți mai mulți interesați de invitații, vom trage la sorți.

Succes!

 

Share This Story!

One Comment

  1. Cojocaru Cristina Elena 06/06/2017 at 06:30 - Reply

    Imi doresc foarte mult sa particip la aceasta conferinta pentru educatia copilului.
    Mi-as dori ca, la aceste, conferinte sa participe un numar cat mai mare din cadrele didactice, informatia sa se raspandeasca cat mai mult, si, poate asa reusim sa schimbam. Educatie cu blandete! Imi doresc mai mult devotament din partea cadrelor didactice, mai multa implicare emotionala pe nevoile copiilor. Oare cati din acestia fac acest lucru?
    Avem ministerul educatiei si invatamantului. Imi doresc pentru copilul meu, sa imbrace o educatie frumoasa si astfel, invatamantul va deveni o placere pentru el si pentru toti copiii.

Leave A Comment