La ce ne mai sunt buni părinții?
Sunt la rând la Lidl. Unde în altă parte?
Dacă ar exista o aplicație pe telefon care să calculeze ritmicitatea cu care vizitez eu Lidl-ul cred că ar înnebuni pe loc soțul meu. Cât despre mine, eu sunt mai rezistentă la astfel de vești ce implică bugetul familiei. Mai ales când adaug la iaurtul bio niște rondele cu gust de oregano.
Revenind, cum stăteam eu așa la Lidl cu căruțul plin, cumpărând doar niște banane bio, în spatele meu se așază o doamnă mai în vârstă cu o singură pâine în mână.
Una dintre obsesiile cu care am rămas de când am fost însărcinată și care mi se reconfirmă de fiecare dată când alerg după copii să-i iau de la grădiniță dar mai e ceva de luat înainte de la magazin a fost aceea de a da prioritate oamenilor mai în nevoie decât mine.
Așa că, văzând-o pe femeie doar cu o pâine pe bandă, i-am spus:
– Dacă doriți, puteți trece în fața mea.
S-a uitat lung la mine, aproape să mă înjure.
Eu mă uit mirată la ea, cu un zâmbet înghețat pe buze. Știți, eu am văzut mulți oameni la viața mea cu piulițe lipsă, așa că nu mă mai miră nimic. Dar undeva, în capul meu, acel neuron mai neexperimentat s-a întrebat în sinea lui:
– Cu ce-oi fi greșit?
– Domnișoară, vă mulțumesc. Dar nu mă grăbesc nicăieri.
– Nu te grăbești, nu te grăbești, dar dacă cineva îți oferă locul, mi se pare drăguț să accepți, își dă cu presupusul neuronul singuratic. Cât să nu te grăbești, să-ți facă plăcere să stai după cineva cu un catralion de chestii cumpărate. Ca mai apoi, unul dintre produse nici să nu aibă codul corect.
– Știți unde mă duc? continuă doamna, de data asta, relaxându-se și zâmbind la mine. Mă duc la copii. Știți ce-o să fac? O să calc toată ziua. Până diseară o să calc. La ce să mă grăbesc? O iau și eu mai ușor.
La ce ne mai sunt buni părinții?
Zâmbetul mi-a rămas blocat pe chip. Acum, nu-mi doream decât să trag cât mai mult de timp, ca să-i ofer femeii câteva minute în plus de relaxare, la rând la supermarket.
Mi s-a părut nedrept. Față de ea, femeie în vârstă, care în loc să se bucure de bătrânețe calcă rufe la copii.
Pe de altă parte, îi înțeleg parțial și pe copiii care au nevoie de ajutor, iar baza e mama.
Căci mama știe cel mai bine să calce cămăși, să facă ciorbă de perișoare, să scoată petele de pe canapea, să iasă în parc cu nepoții, să le zică poezii și să-i scoată la teatru.
Mama știe cel mai bine să asculte, să facă cafea dimineață și să te încurajeze.
Mama are brațele cele mai calde, glasul cel mai blând și ochii plini de povești.
Mama e mereu disponibilă, poate și reușește. Să fie acolo când o chemi, iar când nu vine, lumea ta să se prăbușească.
Mama e stâlp și OM și doare.
Și mi-aș dori când o să fiu bunică să nu mă cheme copiii să le calc.
Ei să mă cheme la cafea, iar eu o să le calc pentru că vreau, o să le fac supă pentru că-mi place și orez cu lapte pentru că-i iubesc.
M-au trecut fiorii. Din pacate, multe mame-bunici simt povara copiilor/nepotilor…fie pentru ca asa vor ele, sa se complaca in anumite situatii (genul de persoana ce se ofera sa ajute, ca apoi sa se planga ca a obosit) ori impovarate de sarcini dictate de copii. Ii spun si mamei, mereu: Bucura-te de nepoti! Atat imi doresc! Treaba se face cu sau fara mama, insa cei mici cresc…o, cresc atat de repede si au atata nevoie de bunici relaxate si jucause! Si da, momentele petrecute cu mama, la o cafea, sunt speciale ☺.
Da, e o luptă acolo că datoria lor e să facă, dar de fapt dorința lor e alta. E greu să înțeleagă că noi nu avem nevoie de nimic, decât de ele, așa prezente și atât.
„Mama e stâlp și OM și doare.”…..cum ai zis-o pe asta! Eu nu calc nici acum deci nu voi face asta nici la bătrânețe. Aș vrea să cred că o să se descurce singură sau o să – și ia doamnă la curățenie. Asta zic acum dar cine știe cum o să aibă nevoie de mine și eu o să mă execut :)))
Nici eu nu calc, decât foarte rar. în situații excepționale. Și eu sper să n-o fac la bătrânețe. Măcar atâta să-i învăț :) să nu mă cheme la călcat