Pandemia trece, noi rămânem să plătim

N-o să vă risipesc timpul ținându-vă lecții despre teoria conspirației în ceea ce privește pandemia din care încercăm să ieșim, mai cu neuronii ciufuliți, mai cu buzunarele goale, iar unii dintre noi cu mai puțini la strigarea catalogului.

E clar că virusul există și trebuie să ne obișnuim cu existența lui. Am râs noi de Zorro când mergea să bea bere cu masca pe ochi, dar noi l-am depășit cu brio când mergem astăzi mascați să ne cumpărăm castraveți din piață. Mă rog, cei mai responsabili dintre noi. Că eu am fost să-mi cumpăr cireșe săptămâna trecută și nimeni nu purta mască în piață. Mai eram și cu copiii după mine. Iar pur întâmplător, când am ajuns seara acasă mă întreabă soțul:

– Auzi, am întrebat azi la ambasada dacă sunt ceva restricții în Portugalia pentru atunci când vom merge și mi-au răspuns ceva de genul: nu, dar fiecare trebuie să adopte spiritul civic. Aici există așa ceva?

Am râs, dar nu era râsul meu.

Spiritul civic nu e doar să porți mască și mănuși

Din păcate, România eșuează major la această categorie. Începând cu uzul măștii și a mănușilor dar și a menținerii distanței recomandate, eșuează masiv la a transmite o informație coerentă cetățenilor plătitori de taxe. De fapt, eșuează la orice tip de comunicare în spiritul civic. Vă mai mirați că lumea nu poartă mască? Eu, nu.

Se anulează zborurile către vacanțele turiștilor. Ciuciu bani înapoi. Că vrei, că nu vrei, cu banii dați, ești la cheremul agențiilor de turism să te trimită în vacanță când au ei chef și interes. Halal, spirit civic! Maică-mea trebuia să plece de Paște în Grecia, evident că i-a fost călătoria anulată. Au mutat-o în august, când sunt 40 de grade la umbră, când poate ultimul lucru e să vrea după pandemie să mai viziteze Grecia.

Se scot zborurile cu totul, ca în cazul meu, Blue Air-ul cu care trebuia să mergem în Portugalia. Dau vouchere, dar la ce să le folosesc dacă eu am nevoie să mă duc în Portugalia și ei nu mai zboară? Da’ credeți că le pasă cuiva? Nu vrei voucher, pa și la revedere! Stau cu aproape 1500 euro blocați la ei și nu știu nimic de soarta lor. Dar eu a trebuit să-mi iau alte bilete să-și vadă soțul meu, familia? A trebuit! I-a păsat cuiva? Nu. Halal spirit civic!

Îmi anulează vacanța în Egipt și la schimb, mă trimit în septembrie.

– Domnule, eu în septembrie sper din suflet să-mi trimit copiii la școală, cum să mă duc în Egipt?

– Păi atunci avem disponibilitate!

– Atunci dă-mi banii înapoi că eu nu mă duc în septembrie!

N-ai să vezi, că n-au mai răspuns. Trăiască spiritul civic!

Școala copiilor rambursează toate sumele plătite în avans, în toamnă. Îi doare pe ei la teniși că tu ai nevoie de bani să pleci la bunici, în Portugalia. Sau poate chiar să mănânci, că poate ai rămas fără serviciu. Ei atunci deschid șandramaua, până atunci plătesc salariile profesorilor din banii tăi. Profesori care fac școala on line pe timpul și nervii tăi.

Păi nu asta e să ai spirit civic? TU să înțelegi că abia în septembrie se deschide Egiptul, TU să înțelegi că firma lor nu se mai susține și trebuie să iei parte la ratarea lor, că doar pandemia a picat peste noi, toți, dar când și-au încasat profitul tu nu ai luat parte la împărțirea lui, TU să plătești profesorii pentru școala on line că na, ei lucrează mai mult decât în mod normal, iar părinții doar stau acasă, TU să intri în șomaj tehnic, TU să stai noaptea să recuperezi orele petrecute cu copiii din timpul zilei, TU să găsești soluții să plătești ratele la bancă, TU să demonstrezi spirit civic când alții fac ceva pe el!

La un scurt calcul, sunt companii care pe timp de pandemie au dus-o mult mai bine decât într-o altă zi, dintr-o viață normală. Și nu m-ar mira să nu fi făcut și ceva profit pe seama spiritului civic demonstrat de noi, ceilalți, care din dorința de a fi corecți am rămas cu buzunarele goale și cu masca pe față.

Și fwtwt și cu banii luați! spune o vorbă de-a noastră. Ei, cam așa aș rezuma experiența: Pandemia 2020.

 

***Pentru o doză de relaxare, te invit să citești Destin de mamă

 

By Published On: 17/06/2020Categories: Stil de viață0 Comments

Share This Story!

Leave A Comment