Pisica noastră, Luna
N-am crezut vreodată că voi ajunge să scriu un articol întreg despre cum ne-am decis să ne luăm pisică, de unde am luat-o și alte detalii utile pentru momentul venirii ei la noi în casă și în inimă.
Sunt ani de când ne cere Beti, copilul nostru cel mic, o pisică adevărată.
Soțul meu a zis categoric, nu. Un NU mare și răspicat ani de zile. Că lui nu-i plac, nici să nu le vadă, că nu le înțelege sensul, că sunt prea miorlăite și nu aduc nici un folos concret.
Mie nici nu-mi plăceau, nici nu-mi displăceau. Preferam câinii, doar că implică mult timp și energie, resurse pe care eu nu le dețin. Pe de altă parte, copiii nu sunt suficient de mari încât să aibă grijă de un câine.
Apoi, mai era problema că noi stăm în chirie și una dintre condițiile proprietarului a fost să nu avem animale de companie. Iar noi am fost de acord.
Apoi, noi plecăm destul de mult vara în vacanță și s-a pus mereu problema: ce facem cu orice tip de animal am avea?
Și nu în ultimul rând, eu am o problemă cu mirosurile. Dacă îmi miroase a animal, s-a terminat povestea. V-am mai povestit că am odorizante în orice colț de cameră, iar mai nou, mi-am cumpărat aparate pe bază de ulei și lumânări parfumate de zice bărbatu-meu că am transformat casa într-un salon de masaj. Că pe fundal am și muzică de relaxare aproape mereu.
Cu toate astea, atât de mult s-a rugat Beti de noi că vrea o pisică, încât eu aș fi renunțat la orice numai să o văd fericită. Dar bărbatu nu și nu. Păi te pui cu fecioara?
Până de Crăciunul trecut când pe de o parte, soțul meu s-a transformat la 180 grade, într-o zi am să vă povestesc ce l-a determinat să se schimbe aproape complet de nici eu nu mă așteptam, pe de altă parte, Beti i-a cerut lui Moș Crăciun cu lacrimi în ochi o pisică de pluș care să pară adevărată pentru că tati nu le suportă pe cele vii care fac pipi și caca.
Nu i-a mai dat nici o șansă lui Moș Crăciun.
Și așa a apărut în viața noastră, Luna
Luna este cea mai jucăușă, alintată și iubitoare pisică pe care am întâlnit-o și la care speram eu vreodată. Pisicile prietenilor noștri sunt din cele care se ascund, pe care nu le vezi. Am o prietenă bună care are pisică în casă de ani de zile dar eu nu cred că am văzut-o mai mult de 3-4 ori. Numai ascunsă stă.
Iar eu îmi doream pentru Beti o pisică prietenoasă, care să stea în brațe, pe care să o alintăm și cu care să ne jucăm. Însă nu știam nimic de pisici.
Mi-am amintit că am o prietenă pe facebook care postează poze cu pisica ei, o rasă care mi-ar plăcea mult. Așa am ajuns să descopăr printr-un haștag că pisica pe care o vreau e British Short Hair.
Apoi, la recomandarea unei alte prietene cu multe pisici acasă, am intrat aliatoriu pe câteva grupuri de Facebook cu pisici din rasa asta și am început să mă uit la poze. Știam că vreau fetiță pentru că așa am simțit.
Mi-a spus cineva că pisicile își aleg stăpânii. Nu știu dacă așa e, dar în cazul nostru nu am nici un dubiu. Am văzut multe poze, dar Luna a fost iubire la prima vedere. Am găsit-o la o doamnă care îl avea pe tatăl ei, am așteptat să facă 2 luni ca să vină la noi înțărcată și obișnuită cu litiera, așa că atunci când am luat-o pe 24 Decembrie avea exact 2 luni împlinite.
Un mototol de blăniță argintie care ne-a adus în viață un munte de bucurie și iubire.
Cât a costat?
Multă lume m-a întrebat cât a costat și pe bună dreptate. Pentru că prețurile unei astfel de pisici pot ajunge și la 1000 euro.
Inițial, nici nu m-am gândit că o astfel de pisică poate costa atât de mult, că dacă aș fi știut, probabil că nu mi-aș fi bătut capul cu o astfel de rasă.
Dar, bine că nu m-am gândit pentru că aș fi ratat pisica perfectă în viața noastră!
Luna a costat 1700 lei și am dat banii cu inima deschisă. Am știut încă de dinainte să vină la noi că este exact pisica de care avem nevoie și pe care ne-o dorim.
Dacă ne gândim că Moș Crăciun aduce copiilor cadouri de mii de lei, iar după 2-3 săptămâni stau toate jucăriile aruncate într-un colț, 1700 lei este mult mai mult decât un cadou, ci un instrument de educație emoțională pe termen lung. Chiar și pentru adulți.
Lucrurile de care are nevoie o pisică
Așa cum spuneam mai sus, Luna a venit la noi când a împlinit 2 luni. Știa să mănânce doar mâncare umedă și era învățată deja la litieră.
Așa că, am avut nevoie să-i cumpărăm:
- litieră. I-am luat una acoperită pentru a minimaliza mirosul. Îi place foarte mult.
- nisip. Unul cu miros de trandafiri care minimalizează mirosul.
- lopățică pentru curățat litiera.
- 2 castronașe din ceramică pentru mâncare și un covoraș din silicon pentru a menține spațiul ei de masă curată și separat de restul casei.
- jucărioare, șoricei și mingi pe care le-am primit cadou de la cei de unde am cumpărat toate cele de mai sus.
- fotoliu. În care nu doarme aproape niciodată, preferând orice alt loc din casă. Deci, vă puteți lipsi de el.
Ce mănâncă o pisică așa mică
Cu mâncarea am avut ceva de tras la început. Că dacă nu știi și mai e și Crăciun, e destul de complicată viața. Am adus-o acasă când mânca doar mâncare umedă, Schesir. Fiind perioada sărbătorilor, nu am mai găsit același tip și i-am luat Whiskas. Dacă știam ce urmează, mai degrabă o țineam flămândă!
I-am dat complet stomacul peste cap, s-a stricat la burtică, o săptămână ne-am chinuit cu ea până am ajuns în prima zi lucrătoare la veterinar. I-a dat un medicament și imediat și-a revenit, dar Whiskas, niciodată în viața noastră!
2 zile ne-a luat să o învățăm să mănânce mâncare uscată pentru bebeluși de la Royal Canin și de 2 ori pe zi îi mai dau mâncare umedă, din aceeași gamă. Eu zic că-i desertul ei și mi-e drag de nu mai pot de ea când mă vede că i-l pregătesc.
E bebelușa casei, ce să mai!
Iar ceea ce mă bucură și mai mult e că nu se simte miros de pisică și proprietarul a fost de acord cu ea.
Costuri totale cu pisica
Costurile inițiale:
- 1700 lei, pisica
- 90 lei, litiera + lopățică
- boluri si covoraș: 100 lei
Alte costuri:
- 90 lei, mâncare uscată sac de 2 kg (pentru aprox 1 – 1.5 luni)
- 120 lei, mâncare umedă, 12 cutii de 195 g/ cutie (pentru aprox 1 – 1.5 luni)
- 50 lei, nisip (pentru aprox. 3 luni de utilizare)
Conform medicului veterinar, pisica noastră ar putea mânca doar mâncare uscată. Eu am ales să îi dau și umedă pentru că îmi place să o alint. Dar e alegerea fiecăruia. De obicei, mâncarea uscată e mai ieftină.
Vaccinuri & sănătate
Luna a venit cu carnet de sănătate și primele vaccinuri făcute. I-am mai făcut noi câteva, dar de la 3 luni încolo se face doar anual. Fiecare vaccin e undeva la 70 lei. În plus, îi mai dau câteva vitamine pentru imunitate, oase și blană.
Îi curăț ochișorii și urechile așa cum m-a învățat medicul veterinar, iar ea este foarte cuminte și mă lasă să o îngrijesc.
Beneficiile de a avea pisică
Știu că repet, dar chiar nu am creszut vrepdată că voi ajunge să scriu și despre beneficiile de a avea pisică în casă. Acum, însă, suntem absolut convinși că a fost cea mai bună alegere.
Copiii s-au responsabilizat, Andre a fost cel care a ajutat-o să se acomodeze cu mâncarea uscată care ne-a dat ceva bătaie de cap la început. Beti îi poartă mereu de grijă, o alintă, o piaptănă, îi vorbește, se joacă cu ea, Andre îi dă de mâncare, îi schimbă apă, iar eu cu soțul meu ne ocupăm de litieră.
Pisica este terapeutică. Doarme mai tot timpul și ne amintește că uneori, avem nevoie să respirăm, să luăm lucrurile mai cu relaxare și calm. Iar când iei o pauză și te așezi pe fotoliu și pisica ți se așează în brațe sau te pupă, realizezi cât de important ești pentru cei din jur. Doar existând și atât.
Necondiționat.
Momentan nu avem probleme cu gheruțele, am înțeles că există un cleștișor cu care se pot tăia, noi încă nu am ajuns acolo. În schimb, se joacă cu absolut orice, de la foi de hârtie, mingiuțe, se bagă în coșul de rufe, sub pătură și stă în cele mai comice poziții.
S-a împlinit o lună și puțin de când a venit Luna în viețile noastre și când mă uit la ea, parcă e la noi de-o veșnicie și mă întreb: oare cum a fost viața noastră până s-o avem?
Cu siguranță nu atât de veselă :)
Buna! Imi poti spune te rog de unde ai luat-o? Am si eu o bucata baiat care vrea pisica alba cu ochi verzi😬 Multumesc!
Am menționat în articol că de pe de un grup de facebook.