Calamar cu orez indian
Nu vreau să mă laud, dar rețeta aceasta de orez cu calamar este de departe cea mai bună pe care am făcut-o până acum.
Cred că și universul a avut ceva participare că de astă vară de când am mâncat în Portugalia un orez indian cu fructe de mare m-am tot rugat să descopăr bunătate de rețetă la mine acasă.
O să spuneți că se face și la noi, în România, și că o tot trag eu cu Portugalia. Așa o fi, nu neg, dar vă rog să aveți în vedere că rareori mi se întâmplă să ies la restaurante în România.
În primul rând, că nu îmi fac vacanțele în orașele țării noastre, iar dacă o fac prefer să testez mâncarea românească specifică zonei.
În al doilea rând, Portugalia este a doua mea mamă când vine vorba de testat rețete noi și să tot testezi că are de unde.
Această rețetă este foarte simplu de făcut, însă, aveți nevoie de anumite tipuri de ingrediente.
Primul este orezul. Acesta trebuie să fie orice tip de orez prefiert adus din India. Singurul pe care l-am găsit a fost acesta de mai jos, cumpărat din Selgros:
Al doilea produs important este, desigur, calamarul. Aici se cere o explicație. Calamarul este compus dintr-un corp cilindric și 10 tentacule. Din corp se fac rondele de calamar, adică se taie cilindrul în felii și care se pregătesc, de obicei, pane.
În schimb, tentaculele sunt mai gustoase sau cel puțin, mie îmi plac mai mult. Inclusiv, cele de la caracatiță. Această rețetă este făcută cu tentacule prefierte de calamar pe care le-am cumpărat congelate tot de la Selgros. Am dat aproximativ 60 lei pe 1 kg.
Dacă nu aveți tentacule, puteți face rețeta fără grijă și cu rondele de calamar.
De menționat mai este faptul că orezul este gătit la oala electrică One Pot de la Tefal, o cană de orez la o cană jumătate de apă, funcția orez, 9 minute.
Desigur, cine nu are oala face orezul în mod normal, adaugă o măsură de orez la o măsură jumătate de apă și lasă la fiert la foc mic până intră apa de tot în orez. Acuma, depinde și de foc, dar dacă mai rămâne apă după ce s-a fiert, o scurgeți.
La 1 kg de tentacule merge două căni de orez și trei căni de apă.
500 g de tentacule sunt suficiente pentru 4 persoane cu apetit mediu.
Acum, gata cu vorbăria, sunteți gata să petreceți 20 de minute în bucătărie pentru o masă întreagă de plăcere?
Ingrediente:
- o cană de orez la o cană și jumătate de apă
- 500 g tentacule de calamar decongelate
- ulei măsline
- chimion măcinat, cardamon, curcuma, sare
- stafide galbene (opțional)
Preparare:
Pasul 1: Într-o oală se pune la fiert orezul.
Pasul 2: Se taie tentaculele în bucăți mici și se trag la tigaie în suficient ulei de măsline.
Pasul 3: Se adaugă orezul peste tentacule și se amestecă pentru 2-3 minute.
Pasul 4: Se adaugă condimentele: sarea, chimionul, cardamonul și curcuma, se mai pune ulei de măsline cât să se îmbine toate ingredientele împreună și se amestecă pentru câteva minute.
Pasul 5: Se închide focul, se acoperă tigaia și se lasă câteva minute în repaos.
Se savurează cu poftă alături de o salată verde ca să avem și partea proaspătă acoperită.
Poftă bună și să mai treceți pe la noi, la masă!