Gogoși moldovenești pufoase și gustoase

E a treia oară când fac gogoși în ultima lună și abia acum am reușit să fac câteva fotografii ca să pot împărtăși cu voi rețeta, dar și dovada ei :)

Rețeta o am de la mama, că na, acesta este rolul generațiilor trecute în viața noastră, să luăm ce e mai bun și să dăm mai departe.

Dar cum eu nu iau nimic de-a gata, totul este despre mai bun, mai bine, rețeta inițială era cu apă, eu am pus lapte, în schimb. Diferența e că cele cu apă sunt mai crocante, dar se usucă mai repede, cele cu lapte sunt mai pufoase și rămân pufoase și a doua zi.

Acum, fiecare face cum vrea.

Nu are absolut nici un secret, ba din contră, sunt atât de ușor de făcut încât e posibil să nu mai puteți face altceva decât gogoși în următoarea perioadă.

Ingrediente:

  • 500 gr făină albă
  • 1 plic drojdie
  • 300 ml aprox lapte (sau apă)
  • 2 linguri zahăr (pudră am pus eu ca să nu se simtă în aluat, dacă aveți tos, topiți-l în laptele de mai sus/ apă)
  • puțină sare
  • ulei pentru frământat și prăjit

Preparare:

Pasul 1: Din ingredientele de mai sus se face un aluat, prima dată se amestecă făina cu drojdia, apoi, ușor se adaugă laptele, zahărul și la final sarea. Se frământă ajutându-vă de ulei, până ajunge la consistența unui aluat pufos și deloc lipicios. Se lasă la crescut o oră.

Pasul 2: După ce și-a dublat cantitatea, se scoate aluatul pe masa de lucru și se împarte în 8-10 părți egale. Eu le cântăresc ca să fie toate egale și modelez bile pe care le pun frumos pe masa de lucru.

Pasul 3: Se încălzește suficient ulei într-un ceaun, adică nivelul uleiului să fie peste gogoașa pe care urmează să o prăjesc.

Pasul 3: Se întinde fiecare bilă de aluat cu sucitorul sau direct cu mâna, depinde câtă dexteritate aveți și se prăjește câte una în ceaun ca să se simtă și ea ca la spa. Singură și nederanjată :)

Dacă mai apucați, așezați-le pe prosoape din hârtie de bucătărie ca să scoateți surplusul de ulei, presărați zahăr pudră și bucurați-vă de rezultat.

Dați și la vecini dacă ați făcut mai multe.

Poftă bună!

Share This Story!

Leave A Comment