Melci cu cacao și vanilie
Nu e un secret că de câte ori mă simt oricum, dar numai relaxată nu, mă apuc să fac tot felul de rețete în bucătărie alături de copii. Pentru mine e terapie pură.
De data asta, tot îmi făceau cu ochiul niște melci cu cacao dintr-o carte de patiserie cărora nu le-am rezistat.
Nu sunt eu mare fan ciocolată sau dulciuri, dar dă-mi orice cu aluat copt și n-o să mă pot opri. Dulce sau sărat.
Melci cu cacao și vanilie (12 – 14 bucăți)
Ingrediente:
- 500 gr făină cod 000
- o jumătate de linguriță de sare
- un pachețel de drojdie uscată (sau 25 gr drojdie proaspătă)
- 250 ml lapte călduț
- 60 gr zahăr pudră
- 1 ou întreg
- 1 gălbenuș de ou
- 80 gr unt topit (min. 80% grăsime)
Umplutura:
- 70 gr unt topit (de preferat cu 65% grăsime, ca să lase apă)
- 100 gr zahăr pudră
- 50 gr cacao
Siropul:
- 100 ml lapte
- 1 esență de vanilie
Preparare:
Pasul 1 – Într-un recipient, se amestecă făina cu sarea, drojdia și zahărul pudră. Se face apoi o adâncitură unde se pune oul, gălbenușul și în timp ce amestecăm totul, se adaugă laptele ușor. Se începe frământarea aluatului cu mixerul sau ca mine, cu mâna până se omogenizează totul. Apoi, în 2-3 tranșe se adaugă untul topit. La început compoziția va fi mai lichidă și uleioasă, dar frământând cu simț de răspundere va ieși un aluat pufos și compact. Când devine neted și se scoate de pe mâini cu ușurință, se face o bilă și se lasă la dospit, acoperit cu folie de plastic, între 45 de minute și o oră.
Pasul 2 – După ce a crescut, aluatul se răstoarnă pe masa de lucru, se întinde o foaie dreptunghiulară, cu o grosime de aproximativ de 3 mm. Mie nu-mi iese niciodată foaia dreptunghiulară, ci, din contră, are o formă complet nedefinită chiar și pentru manualele de geometrie. Oricum vă iese, o să vă iasă bine. Veți vedeți. Amestecați untul topit cu zahărul pudră și cacaoa, iar apoi ungeți foaia cu o pensulă sau direct cu mâna. În cazul în care vi se pare că amestecul este prea uscat, mai ungeți foaia cu un pic de unt topit.
După ce ați uns foaia foarte bine, prin toate colțurile, rulați ca pe cozonac. Strângeți bine. Dacă nu v-a ieșit foaia dreptunghiulară perfect, marginile vor fi nedefinite. Nu-i problemă, le băgați înăuntru, pliați foaia un pic pe interior sau le tăiați la final.
Pasul 3 – Cu un cuțit foarte bine ascuțit, tăiați felii de 2 cm. (Acum tăiați și marginile nedefinite) Așezați melcii într-o tavă de copt la o distanță de 5 cm unul de altul.
Pasul 4 – Acoperiți-i cu un prosop și dați drumul la cuptor la 180 grade. Până se încălzește cuptorul, melcii vor mai crește puțin.
Pasul 5 – Lăsați melcii la copt pentru 20 de minute.
Pasul 6 – În 100 ml de lapte călduț adăugați o fiolă de esență de vanilie și amestecați.
Pasul 7 – După ce s-au scurs cele 20 de minute, scoateți melcii și îi ungeți cu siropul de vanilie. Vor sfârâi și vor mirosi divin. Mai lăsați-i pentru 5 minute în cuptor, apoi, cu mare grijă îi scoateți și îi lăsați la răcit. Dacă puteți.
Poftă bună!
Eu am presărat puțin zahăr pudră pe deasupra, pentru varietate în farfurie.
Rețeta originală din cartea Brutar la tine acasă, Editura Casa.
*** Despre cartea care te binedispune în vacanța de primăvară-vară și să sperăm că nu și de toamnă: ”Destin de mamă este o reprezentare cu tușe ironic-amuzante a vieții de familie de astăzi,
precum și a universului interior al femeii contemporane, răvășite și supraîncărcate. Dina a găsit soluția de a te lăsa, ca femeie, în ghidajul instinctului și al intuiției feminine, recunoscute
ca fiind salvatoare, plus o bună educație – adică ceea ce știi după ce ai uitat tot.” (Oana
Moșoiu, soră, trainer, voluntar, profesor, mamă ș.c.l)