Pui întreg cu cartofi prăjiți (și la One Pot de la Tefal)

Nu știu despre voi, dar eu sunt mai mult decât recunoscătoare pentru secolul în care trăiesc: pentru cafea, youtube premium, aspirator, uscator și mașină de spălat vase, iar mai nou, pentru oala mea sub presiune de la Tefal și grătarul electric despre care nu am apucat să vă spun mai nimic, dar este de vis!

Nici nu-mi pot imagina cum ar fi arătat viața mea acum 50 ani, eu visând să citesc în stele, și totuși, trebuind să fierb ciorbă la sobă, într-un ceaun de fontă, să spăl de mână și să usuc hainele la -7 grade în grădină. Din nefericire, încă mai sunt unii dintre noi care fac toate astea chiar și astăzi, de aceea, încă un motiv pentru care să fim recunoscători: că avem acces la toate cele care ne simplifică viața.

Și dacă avem acces, măcar să și profităm de ele, că acuși se termină anii și nu știm ce-am făcut cu ei!

Așadar, la cererea publicului meu de pe youtube, ieri am făcut un pui întreg la oala sub presiune de la Tefal și cartofi prăjiți și a ieșit minunat!

Unde trebuia să iasă totul într-o oră, a trebuit să las totul, cum s-ar spune ”pe foc”, adică, în priză, să duc un copil la turneul de fotbal și să revin la filmat. Asta e partea cea mai bună la oala asta, că se dă după programul tău și iese și mâncarea super gustoasă.

Ingrediente:

  • 1 pui
  • condimente: sare, piper
  • unt aromatizat cu ce verdețuri aveți prin casă: pătrunjel, busuioc, cimbru, etc
  • o lămâie
  • cartofi pentru prăjit
  • ulei

Preparare:

Pasul 1: se scoate untul la temperatura camerei și se face o pastă împreună cu verdețurile tăiate mărunt, dacă sunt proaspete

Pasul 2: se spală puiul și se unge cu untul de la pasul 1, se pune unt, în special între piele și piept, cât de mult puteți ca să iasă carnea gustoasă. Se masează bine, bine, se presară sare și pipe, se unge și cu puțin ulei de măsline.

Pasul 3: se spală lămâia, se înțeapă cu un cuțit și se introduce în pui, iar apoi, ca să nu pățiți ca mine în video, legați picioarele puiului cu o ață ca să nu vă cadă lămâia :)

Pasul 4: setați oala pe funcția brown, lăsați capacul deschis, și prăjiți puiul căte 10-12 minute pe o parte și pe alta, până prinde o culoare maronie.

Dacă nu aveți oală și îl faceți la cuptor, la pasul acesta îl băgați direct în cuptor la 200 grade pentru vreo oră.

Pasul 5: după ce s-a prăjit, scoateți puiul, și așezați direct în oală trepiedul și coșul, iar în coș băgați puiul. Dacă în oală nu este suficient lichid, aproximativ un deget, adaugați apă sau bere. Setați apoi oala pe funcția pressure cook, high pressure, pentru 15-20 minute. Dacă puiul e mai mic, 15 minute, dacă e mai mare, 20.

Pasul 6: se scoate puiul care arată într-un mare fel, vedeți în video, iar în lchidul rămas se prăjesc cartofii pe funcția bake, cu capacul deschis, vreo 10-15 minute, în funcție de gustul vostru.

Dacă lichidul din oală nu vă inspiră, dacă e pui de țară e posibil să lase tot felul de impurități, aruncați lichidul și prăjiți cartofii în ulei proaspăt.

Pentru că eu am filmat puiul la prânz, și l-am mâncat seara, în toată perioada aceasta l-am ținut în oală, iar cu 10 minute de servire, am folosit funcția reheat și a fost de vis. Datorită untului aromatizat, carnea a prins un gust super, super bun!

De încercat neapărat!

Share This Story!

Leave A Comment