Colac sărat împletit

Am făcut acest colac fără nici un fel de pregătire sau organizare prealabilă.

De fapt, era o zi normală din viața mea, nimic nu prevestea că după ce am aspirat, șters praful și-am spălat și perdelele cu tot cu draperii, fii-mea urma să-mi dea de treabă.

Eram fericită, într-adevăr, că în timp ce eu mă destrăbăla cu aspiratorul prin casă, ea se uita pe poze, într-o carte de bucate.

Eu credeam că exersează literele, dar în realitate, ea îmi alegea cu degețelul următoarea treabă:

– Mami, hai să facem asta! mi-a arătat ea poza din carte.

– Să știi că e sărat, nu dulce! i-am răspuns eu, încercând să-i deturnez planurile.

– Nu contează, o să-mi placă!

Și atât mi-a trebuit.

M-am apucat de treabă și mi-a ieșit cel mai bun colac sărat din viața mea, pentru că altul nici n-am mai făcut :)

L-au mâncat copiii gol, așa, ca pe biscuiți, iar eu cu brânză. O nebunie pentru micul dejun, gustarea dintre mese sau să întingi într-un sos delicios de roșii.

Miiiiaammmm…..

Ingrediente:

  • 300 ml lapte călduț
  • 1 linguriță zahăr
  • 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
  • 500 g făină (eu am combinat 250 g de tip 000 și 250 g tip 650)
  • 2 lingurițe sare
  • 1 ou
  • 15 g unt (nesărat, dacă aveți sărat mai tăiați din sarea de mai sus) + 50 g unt topit pentru uns foile

Deasupra:

  • 1 ou
  • semințe

Preparare:

Pasul 1: Într-un castronel, se desface drojdia în 50 ml lapte călduț, se adaugă zahărul și puțină făină și se lasă deoparte aproximativ 10 minute.

Pasul 2: Într-un castron încăpător, se măsoară făina și se amestecă sarea. Se face o gaură în mijloc și se adaugă oul, restul de lapte călduț și drojdia dizolvată.

Pasul 3: Se începe frământarea, prima dată cu mâna, apoi direct pe blatul de lucru (sau la mașină), iar când aluatul se încheagă, se adaugă untul puțin câte puțin, până se omogenizează. Chiar dacă untul nu intră cu totul în aluat, nu vă panicați, e foarte bine ce faceți, acoperiți bolul cu folie de plastic și lăsați-l la crescut aproximativ 60 minute (până își dublează volumul).

Pasul 4: După ce aluatul a crescut, îl scoateți din recipient și îl tăiați în două părți egale. Din fiecare bucată, întindeți o foaie dreptunghiulară pe care o ungeți cu untul topit, dar lăsați o margine de 1 cm neunsă, de jur împrejurul foii. Apoi, foile se rulează ca o foaie de hârtie, precum cozonacul.

Pasul 5: Cele două foi rulate se împletesc precum o coadă de Elsa, iar apoi capetele se unesc în formă de cerc astfel încât să formeze un colac.

Pasul 6: Colacul se așează într-o formă tapetată cu hârtie de copt, se unge cu ou și se presară pe deasupra semințe de care vreți și aveți. Cum eu sunt mama și tata sărățelelor, am semințe cât cuprinde, așa că am pus: semințe de mac, susan și-o combinație de semințe de in, dovleac și floarea soarelui de la Lidl pe care le folosesc mai mult la salate.

www.mamipetocuri.ro

Pasul 7: Colacul se dă la cuptorul preîncălzit la 170 grade pentru 40-45 de minute.

 

Moale, pufos și spectaculos e puțin spus!

www.mamipetocuri.ro

(fotografia e făcută seara, când l-am terminat, iar dimineața n-a mai fost)

Rețetă originală din cartea ”Fii brutar la tine acasă!”, Editura Casa

 

*** Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This Story!

Leave A Comment