Colaci pufoși
Cei mai buni, cei mai gustoși!
Nu vă mai spun că aluatul e o minune de frământat și modelat, că asta se știe, sunt fana numărul 1 al făcutului de aluat. Orice din aluat!
Nu există nici un secret la această rețetă, e nevoie însă, de puțină răbdare ca să lăsăm aluatul să crească în ritmul lui.
Chiar nu puteți rata așa ceva!
Ingrediente:
- 600 g făină albă
- 25 g drojdie proaspătă (un plic de drojdie uscată)
- 400 ml lapte călduț
- 1 ou
- 3 linguri pline cu zahăr
- 3 linguri de ulei (de floarea soarelui al meu)
- 50 g unt topit
Preparare:
Pasul 1: Activăm drojdia dacă e din cea proaspătă, cu puțin lapte și zahăr. Lăsăm să crească puțin. Dacă avem drojdie uscată o amestecăm direct în făină.
Pasul 2: Într-un recipient suficient de mare, punem făina, adăugăm drojdia activată, oul, laptele, zahărul și uleiul și amestecăm totul până la omogenizare.
Pasul 3: Frământăm aluatul bine, până nu se mai lipește de mâini. Lăsăm la crescut aproximativ 2 ore.
Pasul 4: Scoatem aluatul pe masa de lucru, ajutându-ne de puțină făină. Întindem o foaie subțirică și o ungem cu untul topit.
Apoi, aducem 2 laturi opuse la mijloc, și apoi pe celelalte două. Vom avea un aluat împăturit ca o pătură. Învelim în folie de plastic și dăm la frigider pentru o oră.
Pasul 5: Aluatul nostru a crescut ca Făt Frumos, gras și frumos.
Îl scoatem din plastic, formăm biluțe de aproximativ 100 grame, eu le-am cântârit ca să fie cât de cât egale, și am format colacii: prima dată am modelat un baston lung, l-am îndoit la mijloc și am împletit cele două capete, apoi le-am unit într-un cerc. Gata, colacul!
Mi-au ieșit 11 colaci grăsunei.
Pasul 6: Am așezat colacii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, i-am uns cu ou bătut și i-am băgat la cuptor la 200 grade pentru 18-20 minute. Puteți presăra semințe, mac sau susan, după gust!
Cei mai cei colaci!
Poftă bună!
Uau! Mulțumesc de idee! Oare merg și cu niște brânză in compoziție? 🤔
In compozitia de aluat? Cred ca da.