Colaci pufoși

Cei mai buni, cei mai gustoși!

Nu vă mai spun că aluatul e o minune de frământat și modelat, că asta se știe, sunt fana numărul 1 al făcutului de aluat. Orice din aluat!

Nu există nici un secret la această rețetă, e nevoie însă, de puțină răbdare ca să lăsăm aluatul să crească în ritmul lui.

Chiar nu puteți rata așa ceva!

Ingrediente:

  • 600 g făină albă
  • 25 g drojdie proaspătă (un plic de drojdie uscată)
  • 400 ml lapte călduț
  • 1 ou
  • 3 linguri pline cu zahăr
  • 3 linguri de ulei (de floarea soarelui al meu)
  • 50 g unt topit

Preparare:

Pasul 1: Activăm drojdia dacă e din cea proaspătă, cu puțin lapte și zahăr. Lăsăm să crească puțin. Dacă avem drojdie uscată o amestecăm direct în făină.

Pasul 2: Într-un recipient suficient de mare, punem făina, adăugăm drojdia activată, oul, laptele, zahărul și uleiul și amestecăm totul până la omogenizare.

Pasul 3: Frământăm aluatul bine, până nu se mai lipește de mâini. Lăsăm la crescut aproximativ 2 ore.

Pasul 4: Scoatem aluatul pe masa de lucru, ajutându-ne de puțină făină. Întindem o foaie subțirică și o ungem cu untul topit.

foaie de aluat

Apoi, aducem 2 laturi opuse la mijloc, și apoi pe celelalte două. Vom avea un aluat împăturit ca o pătură. Învelim în folie de plastic și dăm la frigider pentru o oră.

aluat uns cu unt

Pasul 5: Aluatul nostru a crescut ca Făt Frumos, gras și frumos.

aluat crescut

Îl scoatem din plastic, formăm biluțe de aproximativ 100 grame, eu le-am cântârit ca să fie cât de cât egale, și am format colacii: prima dată am modelat un baston lung, l-am îndoit la mijloc și am împletit cele două capete, apoi le-am unit într-un cerc. Gata, colacul!

Mi-au ieșit 11 colaci grăsunei.

cum se modeleaza colacii

Pasul 6: Am așezat colacii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, i-am uns cu ou bătut și i-am băgat la cuptor la 200 grade pentru 18-20 minute. Puteți presăra semințe, mac sau susan, după gust!

colaci

Cei mai cei colaci!

Poftă bună!

By Published On: 02/03/2022Categories: Rețete rapide2 Comments on Colaci pufoși

Share This Story!

2 Comments

  1. Iulia Ioana 18/01/2023 at 20:37 - Reply

    Uau! Mulțumesc de idee! Oare merg și cu niște brânză in compoziție? 🤔

Leave A Comment