Cum ne putem apăra în fața conflictelor

Fie că vorbim de războiul din Ucraina sau de cearta de la noi din familie, un conflict e despre lupta pentru putere.

Desigur, într-un război mor oameni nevinovați, în cearta de acasă vorbim, mai degrabă, de o suferință emoțională și mai puțin fizic sângeroasă. Cu anumite excepții, pe care le putem avea și pe acestea în vedere.

Așa cum unul dintre parteneri se trezește într-o zi și strigă:

– Așa nu se mai poate!

Și încep amenințările, exact asta se petrece și dincolo de granița noastră. Una dintre părți vrea putere absolută, cealaltă vrea libertate.

Și ce putere e mai puternică decât însăși libertatea?

Noi, cei de pe tușă, suntem spectatorii și fiecare reacționează și empatizează atât cât poate și își permite. Unii devin extrem de anxioși, alții sunt dezinteresați, unii fac parti – pris-uri, alții sar și ei în luptă.

Trăim vremuri uimitoare, neașteptate și e absolut normal ca fiecare dintre noi să reacționeze într-o formă sau alta și nici o formă nu este de judecat.

Că nu e cea mai corectă din perspectiva noastră, asta da, putem spune, dar să considerăm că unul este mai presus decât altul pentru că a trimis ajutoare sau scrie despre conflict pe facebook, asta e complet injust.

Eu evit să citesc în media știri negative, fie că sunt despre certuri în familie, morți pe străzi sau acum, despre război. Mă informez din vreo două surse pe care le consider sigure, îmi iau atât cât pot duce și plec mai departe în viața mea.

Pe care încă o mai am și cât o să o am cu toate rolurile sociale asumate până acum o să mă ocup de ea ca să nu intru în vreo depresie și disperare. Încă mai am nevoie să produc bani, să cresc copii, să-mi plătesc gazul și motorina care s-au scumpit enorm.

Am nevoie să îmi caut pacea și echilibrul ca să fac față provocărilor vieții. Ieri era pandemie, azi e război, poate mâine vine sfârșitul lumii.

Sau, pacea universală.

Dumnezeu mai știe ce ne așteaptă, dar orice ar veni, măcar să mă găsească vie și să le primesc pe toate cu încredere și discernământ, decât moartă de frică din cauza unui război care nu-mi aparține.

Cum ne găsim echilibrul în clipe sumbre

1. Ajutor.

Și nu doar acum că este război în Ucraina, poate acum un pic mai mult, ci un ajutor continuu pentru cauzele cu care empatizăm, ca medicament pentru sufletul nostru. Ajutorul de orice tip este ceea ce ne face să fim umani, ne conectează cu emoțiile la cel mai profund nivel, devenim un exemplu pozitiv pentru cei din jurul nostru, asigurând astfel o continuitate a faptelor bune în lume.

În plus, s-a demonstrat că atunci când oferim ajutor, financiar sau emoțional, ne crește starea de bine pentru că ne alimentăm din energii pozitive, și scade astfel, negativismul, sursa anxietății și a panicii.

Vorbim de ajutorul făcut din inimă și nu din dorința să aducem urmăritori pe pagina de facebook sau clienți noi în restaurant.

2. Rugăciune.

Ne rugăm la Dumnezeu, la Univers, cui vreți voi. Dumnezeu e numai unul și vă aude negreșit, intenția pozitivă și dorința. În situație de conflict, dar mai ales acum, pe timp de război, este mai mult decât importantă conștiința colectivă.

Oameni uniți în rugăciune, în fapte bune, cei care ies în stradă și se opun, care demonstrează că nimic nu e mai important decât principiile demne de o viață sigură și liberă sunt cei care vor ajuta ca acest război să se încheie. Alături, desigur, de cei de pe câmpul de luptă pentru care ne rugăm să se întoarcă la familiile lor.

Este, de fapt, puterea minții noastre dusă la un nivel de superior capacității noastre de a înțelege cum. E nevoie însă, de foarte multă încredere că orice e posibil dacă la nivel de conștiință colectivă ne dorim, ne rugăm și acționăm pentru libertate.

3. Echilibrul interior.

Nu ai cum să fii bine cu cei din jur, dacă înăuntrul tău totul cade. Sau, nu ai cum să te conectezi la o durere colectivă și să o conții, dacă nu ești tu cu tine în echilibru. Altfel, te doboară.

Aprinde o lumânare și stai cu tine chiar și preț de câteva minute, dacă timpul nu îți permite mai mult și vizualizează un viitor în pace, în liniște, ascultă muzică de relaxare, fă o baie caldă sau o plimbare în parc, contemplează un moment fericit din viața ta, fă sport.

Tot ce te aduce în tine este binevenit ca să te poți echilibra în trup și suflet și să poți oferi ajutor și suport din inimă celor aflați în nevoie.

4. Rutina.

Vorbeam cu oamenii și prietenii antreprenori din jurul meu că au fost puși la zid că postează și continuă să-și promoveze afacerea, acum, în timpuri grele. Eu îi înțeleg, antreprenor fiind și eu, la rândul meu. Dar nici măcar din perspectiva asta. Ci, din rolul omului care are un serviciu și are nevoie de resurse ca să-și continue viața. Rutina oferă individului stare de siguranță, atât de chinuită în zilele pe care le trăim azi. Rutina în familie oferă copiilor ai căror copii suntem o stare de siguranță.

A merge la serviciu și a oferi ajutor necondiționat celor aflați în nevoie nu se exclud reciproc. Ba, din contră, merg mână în mână. Că dacă nu produc, nu am ce oferi.

Și da, uneori e nevoie să zâmbim în poze, uneori să ne vindem marfa, e parte din procesul de a accepta că nu toți suntem la fel, dar toți luptăm pentru același scop.

Și dacă vrei să fii bun cu cei de peste graniță, fii bun înainte de toate cu cel de lângă tine.

Bunătatea este necondiționată!

Și starea ta de bine necesară!

Sursa foto

By Published On: 03/03/2022Categories: Jurnal de părinte, Stil de viață1 Comment

Share This Story!

One Comment

  1. Ioana 04/03/2022 at 10:08 - Reply

    Aveam mare nevoie sa citesc un asemenea articol! Multumesc! M-am luptat cu mine zilele astea sa ajung la aceasta perspectiva pe care o descrii aici…inca nu sunt acolo, dar progresez :)

Leave A Comment