Viața în pandemie, ca o vacanță acasă cu copiii după tine
Când am început să aud pentru prima dată îndemnul: trebuie să învățăm să trăim cu virusul acesta, nu m-am gândit niciodată că e vorba de a ne schimba complet ritmul vieții pentru a face loc haosului și imprevizibilului din viața noastră.
Mi-am imaginat că ne vom întâlni mai des cu el pe stradă sau la serviciu, că va trebui să ne schimbăm comportamentul și obiceiurile purtând mască, ca într-o relație de cuplu, unde personalitatea fiecăruia este deja formată, dar ne mai dăm unul după celălalt ca să supraviețuim împreună.
Da de unde?
Că ăsta a venit peste noi și ne obligă să facem numai ce vrea el: să ne lăsăm de job, să stăm în casă, să ne facem cumpărăturile on line, să devenim toți învățători, să ne mutăm biroul în baie, să ne ținem întâlnirile în pijamale, să ne asigurăm că Moș Crăciun și renul poartă mască atunci când intră pe horn, să pendulăm între părintele denaturat care-și lasă copilul în fața ecranelor și cel care a luat-o puțin pe arătură, de nu mai știe ce limite să pună numai să nu mai fie haos în casă.
Cum să-ți schimbi ritmul peste noapte? asta-i întrebarea mea.
Modul acesta de viață pe care-l aveam până în 2020 primăvara e ceva la care am lucrat de când mama ne-a făcut, o zi a curs spre alta, ne-am creat obiceiuri, rutine, ne-am obișnuit cu oamenii din jurul nostru, cu familia, ne-am creat un stil de viață împreună cu copiii noștri, în cuplu, cum să vii așa, peste noapte și să te aștepți că vom fi la fel, dar cu viața bușită din toate direcțiile.
Dă-mi niște prosecco cu xanax ca să-ți explic.
Viețile noastre n-au cum să se schimbe, așa, țaca – paca, peste noapte! Mai ales când azi mergem la serviciu, mâine încă nu știm, poimâine mergem, răspoimâine nu mai mergem. Azi avem job, mâine firma s-a închis. Azi suntem angajați, mâine șomeri. Ieri copilul nostru stătea numai 20 de minute pe tabletă, de azi stă 6 ore la școală plus 2 în timpul liber când mama are ședință la birou în baie.
La final de zi tragi linie și vezi că mai ai casa de pus la punct, vasele de spălat, 15 emailuri de trimis, 3 teme de corectat, 2 de făcut plus munca psihică să te obișnuiești cu noul ritm de viață pe care nu-l vrei dar intră în viața ta precum o boală care nu te întreabă dacă-ți place.
Începi să dai nas în nas de noul tu: cel închis în casă, care țipă mai mult la copii, care nu știe ce să mai facă cu ei ca să-i vadă fericiți sau cum să-i țină ocupați, începi să realizezi că începi să prinzi o nouă față, te adaptezi la noua ta viață mergând ca pe niște nisipuri mișcătoare fără să știi dacă vei ajunge la final și în ce fel.
În acest punct al existenței noastre nimeni nu știe cum va fi viața dincolo de virus.
Pe fiecare dintre noi, această experiență ne afectează în mod diferit în funcție de contextul fiecăruia din care se trage. E clar că părinții cu copii la școală sunt unii dintre cei mai afectați psihic, pentru că statul acasă nu e una dintre opțiunile cele mai fericite în cazul în care ai un serviciu aducător de pâine pe masă. Sunt convinsă că dacă virusul dădea peste noi când eram în postnatal cu primul copil, m-aș fi simțit mult diferit de cum sunt acum, cu doi copii la școală din care unul învață abia acum să scrie și să citească.
Văd zilnic postări disperate pe facebook ale unor mame care nu mai știu în ce direcție s-o apuce ca să nu-și piardă capul cu totul.
Empatizez cu ele că nici eu n-am fost mai brează în perioada asta.
Nici eu nu mai știu cum să împart timpul pe tabletă, mă chinui precum Sisif să lucrez în mediu stresant cu cea mică învățându-l pe E mare de tipar pe fundal, 6 ore continuu, de curând am început să-mi să spăl zilnic rufe c-am descoperit că mă calmează așa cum se liniștesc bebelușii de colici când aud feonul. Cred că-mi dă o stare de bine că va fi curat în casă, ceea ce este evident că e numai în capul meu că dacă ai un așternut curat asta nu înseamnă că ai și praful șters – dohh!
Organizare, ce organizare? Soluția mea a fost să-mi iau vacanță!
De aceea, una dintre soluțiile regeneratoare de neuroni pierduți la tema de la mate, în timpul întâlnirii cu șeful dar și în orele de lucru de noaptea trecută a fost să-mi iau vacanță!
Mi-am luat vacanță în vacanța asta nebună de stat acasă fără voia mea!
Și asta mi-a venit într-o discuție cu soțul meu care mi-a spus într-o seară:
– Nimeni nu-ți cere nimic! Comportă-te ca și cum nimeni nu-ți cere nimic!
Și s-a făcut lumină în capul meu.
Normal că n-am să mă apuc să-i las pe copii flămânzi și nespălați, dar m-am hotărât să renunț la așteptările pe care le aveam înainte de pandemie și să mi le actualizez la contextul de acum.
Să renunț a-mi dori ca la final de zi să am exact aceleași lucruri pe care le aveam când copiii mergeau la școală, iar eu aveam toată ziua să-mi pun viața la punct.
Secretul stă în echilibru, mama lui de echilibru frate cu imposibilul: așa că am schimbat perspectiva și mă simt ca și cum aș fi într-o vacanță continuă cu copiii după mine.
Cât au ei școala on line dimineața, eu lucrez cu muzică de relaxare în urechi, neapărat, ca să rezist stresului de peste zi. Când termină, mă apuc de făcut chestii prin casă, inclusiv teme. Mi-am propus ca în fiecare zi să ieșim undeva după amiaza ca să simțim că mai facem parte dintr-0 societate cu oameni reali, chiar dacă de cele mai multe ori mergem să ne plimbăm la Mănăstirea Cernica, iar seara, dacă energia îmi permite mai bag o tură de lucru. Dacă nu, îmi amintesc că sunt în vacanță, citesc câteva pagini și mă culc.
După momentele de scufundare sub nivelul apei fără oxigen din ultima perioadă, am realizat că viața pregătește părinții exact pentru astfel de momente: să știm când să ne oprim, să ne luăm copiii în brațe și să realizăm că ce-i mai important în viață e sănătatea psihică, starea de bine, liniștea din capul nostru și mai apoi, vine și restul!
*** Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.
*** Săptămâna aceasta aveți reducere 25% la carte utilizând codul ScoalaAcasa25.