Limbi de pisică, cea mai iubită rețetă a copiilor

Prima dată am auzit de aceste fursecuri în Portugalia, unde prin toate magazinele găsești pachete cu limbi de pisică, limbi de vacă, limbi de soacră. Nu cred să fie pur întâmplător, pentru că acestea se fac numai cu albuș de ou, iar cum Portugalia este țara în care marea majoritate a dulciurilor au la bază crema de ou făcută numai cu gălbenușuri, prinde sens. Trebuiau portughezii să găsească o utilitate și albușurilor!

Din acest motiv, pentru mine, limbile de pisică e rețeta soră a tartei portugheze . E foarte ușor de făcut, copiii au o plăcere deosebită să mă ajute la turnat limbuțele în tavă, e rapidă, are nevoie de numai 5 ingrediente și e întotdeauna al doilea desert al casei, ceea ce o face nespus de iubită.

Rețeta e mai mult decât simplă pentru că începe cu gramajul albușurilor rămase. Dacă faceți tarta portugheză o să aveți în jur de 90-100 gr de albuș și o să vă iasă aproximativ 2 tăvi de limbi. Iar regula e simplă: câte grame de albuș aveți, atâtea grame de făină, zahăr și unt puneți. Plus un pic de esență de vanilie sau lămâie, dacă doriți și un strop de sare.

Cam asta e toată povestea!

Ingrediente:

 • 90 gr albuș de ou
 • 90 gr făină
 • 90 gr zahăr (sau după gust, miere, îndulcitor natural)
 • 90 gr unt (la temperatura camerei)
 • un pic de sare, esență

Preparare:

Pasul 1: Untul se mixează bine cu zahărul, până rezultă o cremă foarte fină.

Pasul 2: Se bat albușurile spumă cu un pic de sare și zeamă de lămâie (dacă aveți, dacă nu, nu).

Pasul 3: Peste crema fină de unt se adaugă făina în ploaie, se amestecă totul cu lingura de lemn. La început se va îngroșa, dar e totul sub control. Ușor, adăugați albușurile lingură cu lingură, amestecați cu grijă, până o să vă rezulte o cremă mai groasă.

Pasul 4: Preîncălziți cuptorul la 200 grade și tapetați tava de copt cu hârtie.

Pasul 5: Crema se pune într-un poș de bucătărie și se fac cârnați, ”limbi”, cam de 7 cm.

Aici e momentul vostru maxim de creație. Puteți să le faceți cât de lungi/scurte doriți, iar dacă nu aveți poș, luați cremă cu lingurița și faceți buline. Ca lăbuțele de pisică dar fără pernuțe. Puneți tava la cuptor 4-5 minute, până se fac maro pe margine. Atunci le scoateți, pentru că în contact cu aerul se vor întări și vor fi perfecte.

www.mamipetocuri.ro

Poftă bună!

www.mamipetocuri.ro

***Iar dacă mai vreți să mai citiți, vă invit să comandați cartea Destin de mamă, care nu dă sfaturi și nici povețe, ci doar relaxează părinții obosiți, seara. De fapt, vă face să râdeți.

By Published On: 23/05/2020Categories: Rețete românești5 Comments

Share This Story!

5 Comments

 1. Ancuta Gogonea 27/06/2022 at 13:51 - Reply

  Buna, 90 de grame albus, adică albușul de la câte oua înseamnă, aprox? Mersi

 2. Ramona 04/07/2022 at 07:49 - Reply

  Reteta de tarta portugheza unde e? Ca sa fac ceva si cu galbenusurile. Multumesc.

Leave A Comment