Rolul și beneficiile postului în viața noastră

Se tot vorbește în ultima perioadă despre post ca un tip de dietă ca să scapi de kilogramele în plus. Când eram copil, țineam post din considerente religioase. Nici nu era foarte greu de ținut, că oricum nu prea aveam noi carne și ouă la discreție. Dar la final, nu era bucurie și satisfacție mai mare să mâncăm bomboanele din pom sau pasca, după caz, și să ne bucurăm de reușita noastră.

Nici nu era despre religie, până la urmă, ci despre bucuria de a-ți îndeplini un obiectiv!

Despre a te reține de la gusturile cu care ești obișnuit ca să poți înțelege, aprecia și a da valoarea corectă lucrurilor din jurul tău.

Pe principiul, abia când am plecat am realizat cât de bine e fără tine, abia când ne restricționăm dieta, înțelegem cât de bine ne este fără lactate, printre cele mai acide alimente pentru corp, fără zahăr, făină și unt, printre cele mai vinovate alimente de producerea celulitei.

Chiar dacă ideea de post ne duce cel mai des cu gândul la sărbătorile religioase, postul e mai mult decât atât. Implică o detoxifiere a organismului la nivel fizic, o curățare și o împuternicire la nivel emoțional, de a-ți testa voința și încrederea în puterea reușitei.

Postul e departe de a fi o dietă dacă îl urmăm strict din perspectiva religioasă.

Pâinea, covrigii, mâncărurile cu sos pline de ulei sunt orice dar numai meniuri ca să slăbești, nu.

Ba din contră, unii chiar se îngrașă când se termină postul și mai pun câteva kilograme când au dezlegare la orice.

Pentru că în esență, postul e despre a face ordine în meniul tău zilnic și a-ți însuși obiceiuri sănătoase:

  • să faci sport dimineața, chiar și 10-15 minute
  • să te rogi, să faci o meditație, o introspecție, să stai câteva minute cu tine în fiecare dimineață
  • să faci intenții pozitive pentru ziua în curs
  • să îți asculți corpul și să vezi ce nevoi alimentare are
  • să îți respecți corpul și să nu-i dai mai mult decât poate duce sau are nevoie
  • să bei minim 2 l de apă pe zi, apă curată, alcalină
  • să ierți, să iubești, să fii blând, să fii bun

Se spune că îți trebuie 40 de zile ca să schimbi un obicei deja format. Postul, în acest caz, este cel mai bun instrument să îți schimbi rutinele cu altele noi, mai potrivite momentului la care te găsești acum.

Regulile postului

Înainte să ne decidem dacă vrem și ne simțim în stare să ținem post, este important să ne ascultăm corpul și să avem în vedere următoarele aspecte:

  • care este motivația mea? De ce vreau să țin post: pentru religie, pentru sănătate, pentru slăbit. Odată ce mintea noastră este concentrată pe obiectivul propus, drumul către împlinirea obiectivului este mai ușor de parcurs.
  • postul implică blândețe și acceptare că uneori e posibil să nu îl putem ține pe tot. Drumul fiecăruia dintre noi este diferit și e nevoie să ne acceptăm propriul ritm. Postul nu e să ne atingem obiectivul indiferent de situație, ci despre atingerea echilibrului înte suflet și minte. O bomboană sau o ciocolată nu ne va face nici mai buni, nici mai răi. Ci ne va da o evaluare a momentului unde ne găsim în acel moment: atât am putut acum, am nevoie de o pauză, corpul meu îmi transmite un mesaj.  E un moment de instrospecție, de a ne opri și de a ne asculta propriile limite.

Beneficiile postului

Beneficiile postului sunt nenumărate. Mai jos găsiți 5 din cele mai importante care să vă încurajeze să integrați postul ca un obicei curent în viața voastră, fie că vorbim de o zi pe săptămână, două sau trei, de postul Crăciunului sau al Paștelui.

  1. Sănătate: PH-ul corpului nostru sănătos variază între 7. 35-7.45. Tot ce trece de 7.45 vorbim de sănătate pură, respectiv alimente alcaline, sub 7.35 vorbim de potențiale boli, respectiv alimente acide. La categoria produselor acide avem: carne, ouă, cafea, dulciuri, produse procesate, alcool, stres. Dieta de post implică în mare parte alimente alcaline care ne duc automat în zona de sănătate: legume, fructe, apă, produse mai puțin procesate sau deloc.
  2. Detoxifiere: unele inflamații sau boli din corp au ca rădăcină alimentația acidă. Cu cât în timpul postului măncâm mai multe alimente alcaline, cu atât ajutăm corpul să înmoaie reziduurile și inflamațiile, iar prin sport să le elimine, activând limfa.
  3. Creșterea imunității: digestia alimentelor acide durează între 4, 6, uneori chiar și 8 ore. Alimentele de post, cele alcaline, se digeră în maxim 2 ore, astfel corpul nostru are timp să se concentreze pe creșterea imunității și regenerare celulară. Vă sunt cunoscute fotografiile acelea de pe internet unde persoane de 60-70 ani arată ca la 40 doar pentru că meniul lor conține doar alimente alcaline și fac sport cu regularitate. Natura ne oferă absolut tot ce avem nevoie să ne menținem sănătoși. E doar o chestiune de alegere pe ce drum vrem să o luăm.
  4. Energie pozitivă: Stresul a devenit cel mai mare dușman al secolului în care trăim. Relaxarea, detensionarea fizică și psihică, înlocuirea gândurior negative cu cele pozitive sunt cele mai eficiente metode de combatere a stresului. O alimentație bazată pe produse alcaline, meditație, reconectarea cu noi înșine, aducerea emoțiilor în noi, o digestie ușoară, un organism care funcționează în parametri normali, fără să ne simțim balonați sau indispuși la stomac ajută să ne schimbăm energia și să vedem viața dintr-o perspectivă constructivă.
  5. Focus pe interior: Cu toate că l-am menționat și la punctul anterior, consider că reconectarea cu noi înșine este extrem de importantă mai ales în timpurile pe care le trăim acum. Parcă mai mult ca niciodată, astăzi boala face parte din viața noastră, oameni dragi mor de pe o zi pe alta, alergăm și mai mult să mulțumim pe toată lumea, tragem de fiecare secundă să ne împărțim între serviciu și școală online, cuplurile se despart pe bandă rulantă, suntem prinși ca într-un vortex și nu mai reușim să respirăm corect. Postul, mai mult ca niciodată, astăzi, ne ajută să facem un pas în spate și să cuprindem imaginea de ansamblu. Să ne reconectăm cu noi, cu obiectivele, nevoile și dorintețe noastre. Cu ceea ce contează și să lăsăm deoparte ceea ce nu ne aduce bucurie sau mulțumire. Să prindem curaj și să ne ascultăm, să ne acceptăm imperfecți pentru că universul vine să ne ajute și nu să ne încurce. E nevoie să facem liniște să-l ascultăm!

Ce mâncăm?

Primul gând e că mâncarea de post nu e gustoasă. Sau că nu vom rezista fără brânză și ouă.

Eu am renunțat de câteva luni la lactate și nu m-am simțit niciodată mai bine. Plus că nici celulită nu mai am.

Ocazional, mănânc. La paste carbonara pun smântână. La Pastel de nata pun lapte. Dar, în mod constant, viața mea e fericită fără ele.

Dacă simțiți că nu rezistați e pentru că mintea voastră nu știe altfel. Și e nevoie de 40 de zile să schimbați un obicei. Pot fi acum 10, peste o lună alte 10, nu e neapărat nevoie să fie toate 40 acum. Important e să fim blânzi și să ne înțelegem propriile temeri și limitări. Și ușor, să ni le depășim.

Așa că, de post, ar fi bine să mâncăm mai rar: pâine albă, fasole, cartofi, orez, pizza și când le avem în meniu, să fie în cel de prânz.

Ce putem consuma fără limite: quinoa, linte, pește, salate, fructe, legume, semințe, nuci, crudități.

Rețete ca să ne inspirăm aveți?

Avem.

Poftă bună și post liniștit să avem!

Sursa foto

Share This Story!

Leave A Comment