Banii aduc fericirea când știm ce ne aduce cu adevărat fericirea

Nu am nici un dubiu că ați auzit sigur de credința limitativă care spune că banii nu aduc fericirea.

Transmisă din generație în generație, în funcție de fiecare cum a considerat să o aplice pe experiența lui de zi cu zi, a ajuns la noi peste ani cu mesajul distorsionat precum în jocul copilăriei noastre ”telefonul fără fir”.

La un capăt am spus ”banii nu aduc fericirea”, iar dincolo a ajuns starea de teamă, că nu merităm să câștigăm banii ușor, că banii aduc probleme și nefericiri, că mai bine nu-i avem, așa că de multe ori alegem ori îi cheltuim fără scop și obiectiv, ori preferăm să nu îi atragem deloc  sau să îi atragem greu în viața noastră.

Pe de altă parte, la pachet cu această expresie vine sora ei vitregă: ”banii nu aduc fericirea, dar țin de foame” care induce dorința de a atrage cu orice preț bani în viața noastră ca mijloc pentru a avea o mașină bună, casa visată, vacanțe exotice, haine de brand-uri renumite.

La bază, nici unul dintre cele două comportamente nu sunt eronate, cum nimic greșit în viață nu este eronat.

Nici taximetristul care înjură, nici copilul care nu are pantofi de firmă, nici mama care țipă.

Tot ce ne scoate din zona noastră de confort vine ca să ne ajute să ne depășim condiția, ca și idee fundamentală a vieții noastre pe pământ.

Ce ne provoacă, însă, este extrema celor două tipuri de comportament. Ori fuga de bani și teama de a-i câștiga cu puțin efort, ori excesul în detrimentul echilibrului și întoarcerii către lucrurile de care avem nevoie cu adevărat și fără de care nu putem trăi.

Iar extrema celor două tipuri de comportament se rezumă la un studiu fabulos realizat în 2016 de către cei de la Oxfam care au descoperit că 62 cei mai bogați oameni din lume dețin împreună atâta venit cât deține jumătatea cea mai săracă a populației lumii. La modul concret, 62 de persoane din întreaga lume dețin împreună venitul a aprox. 3.4 miliarde de persoane.

În plus, datele arată că 1% din populația lumii deține împreună atâta venit cât restul de 99% (Sursa)

Orice comportament dus la extrem devine auto distructiv

Asta e lecția pe care ar trebui să o învățăm pentru noi, dar mai ales pentru copiii noștri.

Că banii nu sunt răi sau buni, așa cum deseori auzim în jurul nostru:

– Degeaba a avut bani, tot a murit!

– A avut avere, de aia are casă cu piscină!

– Nu te salvează toți banii din lume!

– Tu crezi că eu am câștigat la loto?

Etc.

Banii nu aduc nici suferință, nici fericire.

Avem nevoie de bani să supraviețuim, e un fapt și nu o alegere.

Toți, absolut toată lumea de pe planeta asta se naște cu dorința de a avea bani, pentru că scopul nostru fundamental este supraviețuirea. Iar fără bani, fără resurse materiale, nu reușim.

Iar suferința, fericirea, starea de bine sau de rău, în general sunt emoții create pe baza acțiunilor noastre, a ceea ce alegem în viață să facem, să acceptăm, să iubim, să primim, să oferim.

Dacă vrei un milion de euro, e nevoie să oferi de un milion de euro!

Asta mi-a spus o prietenă mai demult.

Dar eu nu am un milion de euro de oferit, i-am răspuns eu.

Ba ai, timpul tău pentru un prieten aflat la nevoie, zâmbetul tău pentru copilul care plânge, mâncarea pe care o pregătești pentru familia ta, cei 2 euro pe care îi trimiți lunar la tot felul de cauze, 10 lei pe care îi donezi unui copil, inima ta mereu deschisă să primești iubire, mai ales când nu primești înapoi nimic.

În final, banii sunt doar un instrument către împlinirea vieții pe pământ, iar ca orice alt instrument depinde numai de noi cum îl folosim.

Dacă dorința e doar materială, atunci scopul va muri în fașă.

Dacă alegem să ne deschidem către ei, cu inima plină, pentru o împlinire atât materială, dar și emoțională și spirituală, atunci să fiți convinși că vă vor căuta ei pe voi.

 

Pentru că dacă există ceva comun la toți oamenii de pe pământ, acela e să ne naștem ca să ne împlinim !

Sursa foto

Share This Story!

Leave A Comment