Cum am slăbit și cum am scăpat de celulită acasă

Cred că mai rău decât să fii plinuță și să tot pui kg pe tine e să fii slabă și să tot slăbești.

Nu prea zice nimeni:

– Te-ai mai îngrășat?
Că na, nu vrei să faci omul să se simtă rău, să-i induci cumva ideea că mănâncă nepotrivit sau că nu ar avea grijă de el.

Însă, dacă ești deja slabă și tot mai slăbești, să vezi atunci întrebări:

– Dar la ce slăbești?

– Ție îți trebuie să slăbești?

– Dacă și tu ai celulită și burtă….

– Ești bolnavă?

Oameni buni, nu s-a născut femeia care să fie mulțumită de ea, slabă, neslabă, ba mai e un păr de făcut, ba niște brațe de lucrat, ba niște kg de pierdut.

Eu, slabă fiind, am vrut să scap de celulită așa că m-am apucat de sport și am schimbat dieta ca să pot să dau randament la sport. Așa că printre altele, am și slăbit vreo 3 kg. Nu aveam nevoie, dar nici nu mă supăr :)

Și pentru că mă tot întreabă prietenii: Ce frunze mai mănânci, Dina? am promis că revin cu un articol despre ce am schimbat în dieta zilnică pentru a mă simți bine în pielea mea.

Înainte de toate, simt nevoia să amintesc și faptul că dieta a venit și ca răspuns la nevoia mea de a avea energie pe toată durata zilei. O foarte lungă perioadă de timp lucram destul de mult în prima parte a zilei, iar după amiază intram într-o stare de somnolență pe care nu mai reușeam să o depășesc. Nici cu cafea, nici cu dulciuri, nici cu somn. Efectiv, de la ora 14 încolo eram ca o plantă leșinată la soare.

Abia atunci am înțeles că puținul pe care îl mâncam îmi îngreuna digestia și îmi obosea organismul. Iar aici s-a produs schimbarea.

  1. În primul rând am renunțat la două lucruri majore: produsele lactatele de origine animală: unt, iaurt, lapte, brânză, smântână și la pâine (gluten).

Uneori fac excepții, de curând am făcut poale-n brâu și am mâncat fără remușcare vreo 3 bucăți, se mai întâmplă să mănânc focaccia, însă, încerc să le păstrez chiar ca excepții, o dată la 1-2 săptămâni.
E o întreagă discuție despre lactate, noi ne-am lăsat de lapte acum mulți ani când luptam împotriva dermatitei atopice a lui Beti și de care am scăpat, copiii mai mănâncă lapte fară lactoză, un produs fără nici o valoare nutritivă, o știu, dar e un fel de cartofi prăjiți pentru alții.

Confirm însă că grăsimile de origine animală ajută celulita să se formeze, îngreunează digestia și dau o stare de prea umplere.

2. Apoi, avem așa:

  • dimineața: numai fructe, în toate formele lor, mai puțin suc din comerț. Eu îmi fac smoothie-uri cu banană, portocală, mere, tot ce am prin casă la care adaug lapte vegetal fără zahăr, o linguriță de cânepă și una de in. Apoi, iau 2 tablete de spirulină și una de coenzima Q10 și o cafea, chiar două fără zahăr. Uneori, mănânc un cub de ciocolată neagră la cafea. Pe la 11 mi se face foame și mănânc iar fructe.
  • prânz: e cea mai importantă masă a mea pentru că mănânc destul de mult dar numai ce trebuie: proteină animală (ou, pește sau carne) cu legume și salată. Cel mai des îmi fac o salată cu ton sau cu 2 ouă. Alteori, când îmi este foame rău și am timp, îmi fac la grill o friptură de vită sau somon/ ton. Și desigur, cafea. Tot aici, dar fără proteină se poate mânca orez, cartofi, fasole, năut, la care se pot adăuga legume.
  • gustarea de la 17: îmi fac hummus și îl mănânc cu pâine fără gluten, caju sau nuci crude, iar câteodată un fruct.
  • cină: doar legume: roșii, dovlecel, varză, ciuperci, salată, praz, ridichi, ceapă sub formă de supă cremă, la tigaie sau la cuptor.
  • gustare târzie: caju, nuci crude, porumb.

3. 2 l de apă, a mea e mai mereu cu lămâie pentru alcalinizare (sau castravete, mentă)

4. Dimineața, pe stomacul gol beau un pahar cu apă cu lămâie.

Și fac sport.

Să nu credeți că nu fac excepții, ba chiar fac. Însă, provocarea majoră a fost să nu mănânc seara, după cină. Am rămas de ani de zile cu acest prost obicei de a mânca seara orice nu am poftă în timpul zilei: bomboane, popcorn, semințe sărate, înghețată, beau prosecco.

Ei, și aici am avut eu de lucru la mine. Greu, mămică, greu! Mai degrabă acceptam să mănânce copiii chips-uri decât să renunț eu la bunătățile de după 10 seara. Dar, iată că am reușit. 5 zile din 7 mă țin cu dinții să nu dau iama în cămară.

Secretul e că fac tot posibilul ca ziua să-mi termin treaba, cât pot, iar seara, după cină să îmi fac un ceai și să mă bag la citit, în pat.

Mi-am făcut, cum s-ar spune, curat în program, mi-am aliniat agenda la ritmul de lucru. Pentru că și sport, și serviciu și copii, seara eram leșinată, iar dacă mai voiam să lucrez ceva trebuia să dau benzină organismului, mâncând aiurea, de aici și kg în plus și celulita care apare fără să știm de unde.

Așa că, nu mai stau nopțile trează, încerc să mă concentrez în timpul zilei și să dau maxim randament ca să-mi mențin stilul de viață ales.

Schimbarea în modul în care ne hrănim este departe de a fi una ușoară, tipul de relație cu mâncarea se crează din primele zile de la naștere. Cum ni se oferă mâncarea, ce ni se oferă să mâncăm, ce ritualuri există la noi acasă, ce rol are mâncarea în familie crează pe termen lung raportul dintre noi și ceea ce ne punem în farfurie.

Nu am cunoscut mulți oameni cu o relație sănătoasă cu mâncarea, dar cunosc destul de mulți care și-au vindecat-o.

Nici mie nu mi-a dat nimeni jos kilogramele prin magie, nu că nu mi-ar fi plăcut, nu sunt tipul de om care să mănânce de toate și să nu se îngrașe, aș vrea eu, sunt un om normal care a vrut să scape de celulită. Și am muncit cu limitele mentale ca să reușesc!

Orice e posibil dacă vrei, azi mai puțin, mâine încă puțin…

O să revin și cu modele de rețete pentru cină pentru că am primit pe adresa redacției cereri de meniuri cu frunze :)))

Nu sunt multe, dar Dumnezeu să-i dea sănătate celui care a inventat salata! Cu de toate!

Celulita să nu mai fie niciodată cu noi! Amin!

Sursa foto

 

Share This Story!

Leave A Comment