Supă cremă de ciuperci (de post sau vegană)
Mi s-a pus pata să fac această sumă cremă de ciuperci fără smântână și unt de când am fost zilele trecute într-un restaurant din București și mi s-au scurs ochii după una, doar că nu mi-am comandat-o tocmai pentru că avea smântână și unt.
M-am lăsat de lactate de aproximativ 3 luni, mănânc foarte rar, pentru că îmi fac foarte rău :) ulterior.
Așa că, mi-am pus ambiția la încercare și am căutat rețete pe net. Și cum tot ce am găsit a fost să înlocuiesc smântâna cu cartoful, iar eu nici cartofi nu prea mănânc am chemat inspirația la mine în bucătărie și-a ieșit ceea ce numesc astăzi:
Supă cremă de ciuperci de post sau vegană. Adică fără unt, smântână și fără cartof.
Când s-a făcut ora mesei, pe ceilalți trei membri i-am servit cu legume și carne, după preferințe, iar mie mi-am pus supa.
– Păi numai tu mănânci? m-a întrebat bărbatul.
Zic:
– Asta e o supă cremă de ciuperci cu lapte de cocos, nu cred că-ți place.
– Ba eu vreau să încerc, sare și Andre.
Le-am pus câte o farfurie adâncă la amândoi și m-am uitat surprinsă la ei dacă le place. Eu nici n-o gustasem, deci eram super curioasă.
Pe cuvântul meu de mamă că Andre a mai cerut o porție. Bărbatul s-a păstrat la una singură pentru că a vrut și felul doi, Beti a refuzat. Dacă avea o acadea înăuntru sigur o mânca.
Așa că, dragii mei, la întrebarea:
– Tu ce mai gătești seara, dacă mănânci numai legume?
– Supă cremă de ciuperci de post, este răspunsul meu.
Rețeta nu are nici un secret, în afară că în loc de smântâna dulce trebuie să puneți un lapte vegetal care vă place vouă tare mult. Eu sunt fan lapte de cocos, sigur într-o viață anterioară am fost maimuță și-am trăit prin copaci. Dar puteți pune de orz, orez, migdale, dar neapărat fără zahăr.
Cantitățile sunt cele pe care le-am avut eu în frigider, dar voi puneți ce aveți și recalculați restul ingredientelor.
În rest, floare la ureche!
Ingrediente:
- 600 g ciuperci
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 4 căței de usturoi
- ulei măsline
- 500-600 ml lapte
Preparare:
Pasul 1: Spălăm toate legumele, le tăiem și le punem într-o tavă de cuptor, pe un singur rând ca să se coacă bine. Setăm cuptorul la 220 grade, preîncălzit, pentru 20 – 25 minute. Când s-au rumenit și a început să miroase a grădină de toamnă, închidem cuptorul.
Pasul 2: Așezăm legumele într-o oală, adăugăm laptele, de preferat, călduț și începem să pasăm totul cu mixerul vertical. Controlăm textura supei din cantitatea de lapte. Mie îmi place supa să fie mai lichidă, nu piure, așa că am pus destul de mult lapte.
Pasul 3: După ce am pasat legumele, punem supa la foc mic, până să atingă punctul de fierbere ca să ajutăm ingredientele să se împrietenească bine. Adăugăm la final ulei de măsline și închidem focul.
Poftă bună!
Aș mai vrea să vă spun ceva, că simt că e prea scurtă povestea, dar pe cuvânt că atâta durează distracția. Maxim 45 de minute.
* Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.
** Cutia Pandorei, mi-am imaginat acest joc ca un prieten pe care nu îl avem lângă noi în momentul acela când ne-am dori, când am avea nevoie, să încurajeze femeile să se întâlnească mai des și să se ventileze, să aducă o vorbă bună în cuplu atunci când credem că nimic nu se mai poate face, să zâmbim și să ne amintim că nu suntem niciodată singure!