Caracatiță cu cartofi la cuptor (varianta clasică și oala sub presiune)

Titlul original al acestei rețete este „Polvo a lagareiro com batata a murro”, vine din portugheză și este una dintre mâncărurile mele preferate din toate timpurile. Caracatița este moale și puțin crocantă, cartofii fierți și apoi rumeniți la cuptor cu usturoi și ulei de măsline din belșug, Doamne, mi s-a făcut o poftă de noroc că nu sunt însărcinată.

Deci, cum facem această minunăție de rețetă ca să ne simțim fix ca într-un restaurant portughez?

Pe malul oceanului, cu vinho verde, pe care-l găsiți la Metro, vinul, nu oceanul, pe ăla îl puneți în căști…..

Treaba e simplă dacă știm detaliile esențiale :)

Ca mod de achiziție și pregătire, caracatița se asemănă foarte mult cu vita. Adică, este foarte important să știi ce cumperi și cum o pregătești, ca să nu dai banii degeaba și să rămâi și flămând. Dar dacă ai fost atent la aceste două aspecte, restul e poezie :)

Așa că, înainte de orice cumpărați o caracatiță proaspătă. Până acum, pe cea mai bună am găsit-o la Metro. Nu e un produs ieftin, e în jur de 100-120 lei/ kg, chiar mai mult, iar cea mai mică are în jur de 1.5 – 2 kg. Deci da, e o investiție și trebuie să iasă neapărat delicioasă. În schimb, dacă luați congelată, prețul per kg nu diferă foarte mult, însă riscați să aibă foarte multă apă și să ieșiți într-o mare pierdere.

Plus că, gustul unui produs proaspăt nici nu se compară cu cel congelat.

Acum, că ați cumpărat caracatița care nu este vie, că m-a întrebat cineva pe facebook, trebuie curățată și pusă la fiert.

Curățarea nu e deloc complicată pentru că ea e mai mult mușchi decât organe. Prima dată ne ocupăm de cap pe care îl separăm de restul corpului, iar apoi căutăm cei doi ochi care se află sub piele, deci nu vă așteptați să vedeți globuri oculare că nu o să găsiți, ci mai degrabă două mingiuțe pe care îi tăiați cu totul. În poza de mai jos, în locul acelei găuri pe care o vedeți erau cei doi ochi pe care i-am tăiat pe amândoi deodată. Între noi fie vorba, tentaculele sunt cele mai gustoase, așa că nu vă feriți să tăiați din cap ce nu vă place.

www.mamipetocuri.ro

Apoi, din mijlocul tentaculelor scoatem cartilajul mov, îl împingem cu degetul în sus iar acesta va ieși foarte ușor, și va rămâne astfel o gaură specifică manualelor de biologie. Poza de mai jos e după ce am scos cartilajul, e o treabă de câteva secunde încât nu am mai apucat să imortalizez momentul. Dar am încredere că cine tranșează un pui pentru supă, cartilajul mov e floare la ureche. Apopo, dacă tot vorbim de manual, acest cartilaj reprezintă gura caracatiței. Interesant, nu? :)

www.mamipetocuri.ro

Ultimul pas este să spălăm foarte bine tentaculele și ventuzele acestora sub jet de apă.

Și gata, am terminat procesul de curățare.

Acum, nu mai trebuie decât să o gătim.

Ingrediente:

  • o caracatiță
  • o ceapă
  • 3-4 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • cartofi noi
  • sare (de mare, de preferat)
  • pătrunjel verde

Preparare:

Pasul 1: Punem o oală cu apă la încălzit și când începe să clocotească punem ceapa întreagă și caracatița curățată, cu tentaculele tăiate fiecare în parte și capul pe jumătate. O lăsăm să fiarbă aproximativ 1 oră. Nu punem sare la fiert, altfel se întărește carnea și nu vrem asta.

Eu am folosit oala electrică sub presiune Tefal One Pot. Am pus puțină apă clocotită, de la chiuvetă, în recipient, am pus trepiedul și coșul în care am așezat tentaculele tăiate șeparat și capul tăiat pe lung, în două. Am curățat 2 cepe că ale mele erau mai mici, le-am tăiat în 4 și le-am așezat așa cum vedeți în poză. Nu am adăugat sare, am folosit funcția HP, 30 de minute.

Pasul 2: Între timp, pregătim cartofii. Îi lăsăm cu coajă, întregi, dar îi spălăm foarte bine. Eu am un burete abraziv pe care îl folosesc numai pentru cartofi și îi frec cu el. Dacă găsiți cartofi mai mici, cu atât mai bine.

Pasul 3: Pregătim un vas termorezistent pe care îl ungem foarte bine cu ulei de măsline. Uleiul este un ingredient extrem de important la această rețetă. Când s-a fiert caracatița, o scoatem din oală cu grijă să nu ne ardem, și o punem direct în vasul termorezistent.

Pasul 4: În apa în care a fiert caractița, adăugăm cartofii și îi fierbem întregi. Acum adăugăm sare de mare, dacă aveți.

La oala sub presiune de la Tefal, în coșul în care s-a fiert la abur caracatița, așezăm cartofii și îi fierbem pe funcția Steam între 8-10 minute, în functie de mărimea cartofilor.

Pasul 5: Am dat drumul la cuptor la 200 grade, funcția căldură sus – jos cu ventilație de sus.

Pasul 6: Am scos cartofii de la fiert și i-am așezat în vasul cu caracatița. Dar, nu oricum. Înainte să îi așez unul lângă altul în recipient, i-am apăsat cu dosul unei linguri ca să se spargă puțin. Uleiul de măsline va intra mai bine, aromele se vor destrăbăla, cuptorul îi va coace. Mi s-a făcut apă în gură. Am adăugat sare, ulei de măsline in belșug și usturoi tăiat felii.

Pasul 7: Lăsați la cuptor 15-20 minute, până se rumenește și nu se arde usturoiul.

Pasul 8: După ce a prins o culoare arămie, închideți cuptorul, presărați pătrunjel tocat și savurați o super delicatesă mediteraneană!

Caracatiță cu cartofi la cuptor (varianta clasică și oala sub presiune)

Caracatiță cu cartofi la cuptor (varianta clasică și oala sub presiune)

* Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.

** Cutia Pandorei,mi-am imaginat acest joc ca un prieten pe care nu îl avem lângă noi în momentul acela când ne-am dori, când am avea nevoie, să încurajeze femeile să se întâlnească mai des și să se ventileze, să aducă o vorbă bună în cuplu atunci când credem că nimic nu se mai poate face, să zâmbim și să ne amintim că nu suntem niciodată singure!

Share This Story!

Leave A Comment