Quinoa cu legume și creveți

Eu cu quinoa nu am fost prietene foarte bune. Ne-am cunocut acum vreo 8 ani când începusem diversificarea la primul copil, dar cum nu m-a impresionat cu nimic, am renunțat relativ ușor la ea. Am revenit să o gătesc acum vreo 2 ani, copiilor nu le-a plăcut absolut deloc și de-atunci mi-am promis că o voi da uitării.

Anul acesta însă, mi-am propus să nu mă ma mai uit cu teamă la anumite alimente. Cred că toate limitările pe care le avem în materie de gusturi, oameni, experiențe sunt, în realitate, niște temeri, uneori inconștiente, pe care nu le putem sau nu știm cum să le depășim.

Quinoa pentru mine reprezenta de fapt, un aliment pe care nu știam să-l gătesc, condimentele cu care venea însoțită mă speriau, îmi transmitea mult efort, puțină satisfacție, îmi dădea senzația că nimănui din casă nu-i va plăcea și nu-i găseam sensul în meniul nostru.

De curând, fără să știu exact ce s-a întâmplat cu mine la nivel mental, poate pandemia, școala on line, dorința de noutate și de schimbare în bine, ceva oricum s-a produs că m-am hotărât să nu mai las nici un aliment să-mi mai producă teamă.

Am început să privesc spre viitorul familiei mele în materie de alimentație cu mult curaj și pozitivism!

M-am apucat de această rețetă de quinoa când tocmai ne întorsesem din vacanță și aveam frigiderul aproape gol. De aceea, am pus doar câteva legume și-am combinat-o cu niște creveți congelați luați de la Selgros dar tare insipizi. Așa că le-am dat o nouă șansă și i-am făcut la grătar, iar peste ei am pus unt aromatizat făcut astfel: am topit unt, am adăugat usturoi, sare și condimente și l-am congelat în folie de plastic. Ori de câte ori am nevoie să dau gust preparatelor de la grătar (vită, fructe de mare), scot câte o bucată și topesc direct pe carne. Evident, dacă nu aveți, îl puteți înlocui cu unt normal sau ulei de măsline, după caz.

A ieșit cea mai bună quinoa cu legume și creveți pe care aș fi putut să o fac vreodată. S-a mâncat absolut tot, pe cuvânt de bucătar!

Ingrediente:

  • 250 g de quinoa (am măsurat cu o cană)
  • sare, curcuma, boia dulce, pătrunjel (se mai poate adăuga: chimion, coriandru, eu nu am avut așa că am făcut pas de data asta)
  • legume diverse. Eu am pus 1 zucchini tăiat cuburi mici și 4 morcovi dați pe răzătoare pentru că atâta aveam în frigider. Puteți pune vinete, ciuperci, ardei și ce știți că place familiei.
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • ulei măsline
  • unt aromatizat, opțional
  • 500 g creveți decongelați

Prepararare:

Pasul 1: Am pus quinoa într-un recipient cu apă și am lăsat-o la germinat câteva ore (aprox 4 h)

Pasul 2: Am curățat legumele și le-am tăiat: ceapa solzișori, usturoiul cât de mic am putut, zucchini în cuburi mici, morcovul l-am băgat în tocătorul electric.

Pasul 3: Am pus o oală cu apă la fiert și când a dat în clocot am adăugat quinoa. Am lăsat-o să fiarbă 12 minute pe ceas, iar apoi am scurs apa.

Pasul 4: Într-un wok, am pus ulei de măsline, am călit puțin ceapa cu usturoiul și am adăugat zucchini. Am pus capacul și am lăsat puțin să se înmoaie în abur. Apoi, am adăugat morcovul și am lăsat din nou să se înmoaie.

www.mamipetocuri.ro

Pasul 5: După vreo 5 minute, am adăugat condimentele: sare, curcuma, boia, am amestecat, am acoperit și am lăsat să se amestece aromele.

Pasul 6: Am adăugat quinoa scursă de apă, am amestecat, am presărat pătrunjel pe deasupra și am închis focul. Am lăsat câteva minute cu capacul pus și am servit.

În paralel:

Într-o tigaie grill stropită cu ulei de măsline am pus creveții, unul câte unul. Am lăsat 2-3 minute pe fiecare parte, i-am întors, i-am mai lăsat puțin și i-am scos într-un recipient. Am presărat sare, ulei de măsline, unt aromatizat, am acoperit cu folie de aluminiu și am lăsat puțin să se întrepătrundă aromele.

www.mamipetocuri.ro

Am servit alături de quinoa și a fost o cină de excepție.

Plus că timpul total de gătire a fost de 20 de minute :)

 

www.mamipetocuri.ro

 

***Dacă aș avea o baghetă magică, aș face ca toate mamele din lumea asta să-și rupă măcar 5 minute pe zi numai pentru ele, să se relaxeze și să se binedispună. Dar pentru că nu am nici o baghetă magică și șansele să capăt una sunt reduse, am scris Destin de mamă tocmai pentru cele 5 minute din zi pe care le merită fiecare părinte din plin.

 

Share This Story!

Leave A Comment